Sarajevo

Novi veleposlanik SAD-a kod kard. Puljića


U utorak, 23. travnja vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić primio je u nastupni posjet novog veleposlanika SAD-a u BiH, Njegovu ekselenciju Erica Nelsona.

Na početku susreta sugovornici su najprije međusobno izrazili čestitke povodom svetkovine Uskrsa, a zatim je kard. Puljić, izrazivši dobrodošlicu Nj. E. Nelsonu i njegovim suradnicima, ukratko predstavio život katolika na području Sarajeva i Vrhbosanske nadbiskupije te je iznio poteškoće katoličke zajednice na području cijele BiH.

U nastavku razgovora kardinal i veleposlanik su se složili oko potrebe zauzetijeg rada na putu euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine. Posebno su istaknuli potrebu izgradnje funkcionalne države BiH u kojoj će postojati vladavina jednakih prava na području cijele države. Obojica su na kraju izrazili želju da se nastojanje vjerskih čelnika u BiH oko izgradnje procesa pomirenja i  povjerenja proširi i na područje politike.

Dodajmo kako je veleposlanik Nelson preuzeo ovu službu u veljači, a do sada je obavljao dužnosti zamjenika izvršnog tajnika i ravnatelja Izvršnog biroa pri Izvršnom tajništvu, gdje je bio na čelu timova za podršku državnom tajniku i rukovodećim službenicima ministarstva i njihovim kabinetima.

Uz to obavljao je i dužnost direktora Kancelarije za e-diplomaciju pri Birou za upravljanje informacionim resursima, bio je zamjenik šefa misije u Costa Rici, te generalni konzul u Münchenu. Diplomatsku karijeru započeo je 1990. i od tada je službovao u Islamabadu, Milanu, Mexico Cityu, Frankfurtu i Santo Domingu, a u Washingtonu je radio pri Birou za administraciju.

KT