Obilježena 27. godišnjica stradanja bugojanskih Hrvata


Svetom misom u župnoj crkvi te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem Spomen obilježju na gradskom katoličkom groblju obilježena je tužna 27.obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Najprije su počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HR HB općinske, županijske i državne razine, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, kulturnih udruga kao i predstavnici hrvatske komponente OS BIH. Počast je istakao i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

Potom je u župnoj crkvi slavljena euharistija.

Predvodeći misu zadušnici za poginule i nestale hrvatske branitelje Bugojna, fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene usporedio je nestale bugojanske Hrvate s Bl. Alojzije Stepincom jer kako je kazao svi su oni kao i kardinal Stepinac prošli proces neprihvaćanja, mržnje, progona i izrugivanja.

„Ništa nije ostalo sakriveno, tako ni tijela vaših nestalih, a zločin, zločinac i mržnja nikad neće imati zadnju riječ već ljubav i praštanje“, poručio je vjernicima fra Nikica .

Inače, postrojbe tzv. Armije BiH iz Bugojna su tijekom rata protjerale 15 000 Hrvata, 311 hrvatskih civila i vojnika je ubijeno, a oko 2 000 hrvatskih zatočenika prošlo je torture nekoliko desetina logora u kojima su okrutno mučeni, ubijani, a oni najistaknutiji odvedeni su u nepoznato.

Kroz logor Stadion, odnosno pod tribinama Nogometnog kluba Iskre, prošlo je ukupno 550 Hrvata, podatci su Udruge hrvatskih logoraša Bugojna. Njih 294 koji su razmijenjeni 1994. u ovom je logoru prije razmjene boravilo punih osam mjeseci. Dan kada su kada su konačno razmjenjeni slave kao drugi rođendan jer uspjelo im je preživjeti hladnoću, izgladnjivanje te brojne druge torture među kojima su i prisilna vađenja krvi i odvođenja na prve crte obrane gdje su služili kao živi štit.

Podsjetimo, u subotu, 25. srpnja, župnik župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu fra Hrvoje Radić, u pratnji župnog vikara fra Ivice K. Pavlovića, posjetio je lokalitet Tvrdulje na Rostovu, na kojemu su ovih dana pronađeni, u dva različita groba, ostaci tijela.

Pretpostavlja se kako je riječ o Hrvatima nestalim 1993. kada su Bugojnom upravljali pripadnici bošnjačke Armije BiH i mudžahedini, koji su ih i ubili.

Ž.I., KT