Obilježena 77. obljetnica stradanja na Maglicama


Na mjestu Odornica pored spomen-obilježja, 8. listopada, služena je sv. misa za sve pobijene na Maglicama u listopadu 1942. Uz nazočnost rodbine i prijatelja ubijenih euharistiju je predslavio gvardijan franjevačkog samostana i župnik u Rami Šćitu fra Andrija Jozić.

Iako je Rama kroz povijest često stradavala ono što se dogodilo 8. listopada 1942. u njezinoj povijesti ostat će upisano kao najveća tragedija.

U sklopu talijanske operacije Alfa, četnici iz mostarskog i konjičkog centra, kao njihovi saveznici u tri dana pobili su više od tisuću golorukih civila. Četnici su preko Doljana i Sovića, gdje su pobili koga su stigli, krenuli prema Gornjoj Rami. Prvo ramsko naselje na njihovom krvavom pohodu bilo je selo Maglice, gdje su, u svega nekoliko sati uz pljačku i palež, pobili 24 mještanina. Na mjesto Odornica doveli su 18 muškaraca i tu ih ili strijeljali ili zaklali, a još šest na širem području sela.

Da bi se nevine žrtve otrgnule zaboravu, 2007. nekolicina rođaka pokrenula je inicijativu za podizanje spomen obilježja, koje je 2008. i podignuto. Nakon podizanja spomen obilježja, svake godine, služi se sveta misa za sve pobijene.

U otimanju nevinih žrtava od zaborava, svakako treba spomenuti ramske fratre koji su odmah nakon što se smjelo javno spomenuti četničke zločine, započeli s komemoracijom svim ramskim žrtvama.

Također, u nedjelju 13. listopada dvorište samostana na Šćitu, bit će mjesto molitve za sve stradale čija imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih 1529., javlja portal rama-prozor.info.

KT