Mostar

Održan prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH


U Mostaru, u „Areni sport centru“, 12. lipnja upriličen je prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, koji se organizira u sklopu projekta POWER, koji financira Europska unija.

Projekt POWER ima za cilj kreiranje boljeg okruženja za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, osobito na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti. Cilj sajma bio je promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom sukladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Tijekom sajma bilo je više od 40 izlagača s javnog, nevladinog i gospodarskog područja, koji su konkretnim primjerima pokazali kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi, te imaju pravo na rad i zapošljavanje.

Najprije su: Zlatko Malić, djelatnik Caritasa BiH i voditelj projekta POWER; veleposlanik Lars – Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH; Vinko Jerinić, iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, te Anja Jurica, osoba s invaliditetom – pripravnica projekta PPOWER, dali kratke izjave brojni nazočnim medijima, a potom je upriličeno otvaranje sajma.

Tako je djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Josip Milanović otvorio program sajma predstavivši moderatore i uputivši pozdrav u ime projektnog tima, te je naznačio najznačajnije informacije o projektu i najavio video spot kampanje koji je radila produkcija Katoličkog tjednika pri Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije.

Uslijedio je glazbeni nastup Denisa Barte, osobe s invaliditetom (OSI), koji je pobijedio na natjecanju Supertalent 2018., te je njegov otac uputio kratku poruku osobama s invaliditetom i njihovim roditeljima.

Zatim su se najavljeni na govornici izmijenili: Ljubo Bešlić, gladonačelnik Mostara; Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona; Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra pri Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku; mons. Tomo Knežević ravnatelj Caritasa BiH i veleposlanik Wigemark, te su svi poručili kako je potrebno stvarati prilike za zaposlenje OSI i iskazivati solidarnost s njima, i zajedno jasno pozvali: Zaposli OSI.

Potom je Milanović zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te predstavio program i pripravnike nakon čega su, uz govor Tome Lončara, jednog od pripravnika, pripravnici zajedno s veleposlanikom Wigemarkom svečano presjekli vrpcu i otvorili prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH.

Posjetitelji su imali nakon toga priliku obići sve izlagače, što su učinili organizatori zajedno s veleposlanikom, tijekom čega je uslijedilo predstavljanje preporuka za OSI u sklopu EU projekta SOCIETIES, a potom i dvije radionice: Poticaji za zapošljavanje i Aktivno traženje posla.

Program prvog sajma zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH završen je domjenkom i svečanim rezanjem torte s logom projekta POWER.

Spomenimo kako projekt POWER financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459 776 eura od čega Europska unija financira 390 800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritasom Barske nadbiskupije, Udruženjem Paraplegičara Bar i Biznis start-up centrom iz Bara.

KT