Banja Luka

Održan redovnički dan u franjevačkom samostanu na Petrićevcu


U subotu, 24. kolovoza, u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci, upriličen je 22. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini.

Foto: Samostan Petrićevac

Foto: Samostan Petrićevac

Nakon okupljanja sudionika program je započeo molitvom i pozdravnim govorima. Najprije se okupljenima obratio fra Miljenko Šteko predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH (KVRPP); potom pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, delegat BK BiH i kao domaćin susreta fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana na Petrićevcu.

U prvom dijelu susreta predavanje na temu Redovnici i redovnice u misijskom poslanju održao je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje. Tijekom predavanja, nadbiskup Hoser podijelio je s redovnicima i redovnicama svoje vlastito misijsko iskustvo na afričkom kontinentu i na taj način nastojao ohrabriti, nazočne misionare, sudionike ovoga susreta, u njihovu radu i djelovanju.

Zatim je uslijedila rasprava, a potom i prigoda za sakrament svete ispovijedi.

Točno u podne započelo je euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi koje je predvodio biskup Semren uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, nadbiskupa Hosera, dvojice provincijala bosanske i hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Marinčića i fra Miljenka Šteke, te još 20-ak svećenika.

U prigodnoj propovijedi biskup Marko naglasio je kako je smisao redovništva u misionarenju, te da je neizostavan aspekt svakog redovništva i misionarstvo. Nadalje, citirajući papu Franju u kontekstu spomenute teme rekao je kako su zajednice aktivnog života dobrovoljci za naviještanje Evanđelja, te kako bi misijski redovnički poziv trebao biti u službi Evanđelja.

Svetu misu sviranjem i pjevanjem animirali su bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon zajedničkoga ručka upriličen je posjet katedrali i trapističkom samostanu Marija Zvijezda, dok se u prostorijama samostana istodobro održavala skupština KVRPP BiH, tijekom koje je za novog predsjednika izabran provincijal fra Jozo Marinčić.

Redovnički dan koji je okupio redovnike i redovnice različitih družbi i kongregacija iz BiH, a kojemu je ove godine domaćin bio franjevački samostan na Petrićevcu, završio je u bratsko-sestrinskom ozračju, objavljeno je na mrežnim stranicama samostana Petrićevac.

KT