Sarajevo

Osigurana pomoć za župe Vrhbosanske nadbiskupije u RS-u


Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potpisali su u utorak 23. lipnja ugovor o jednokratnoj pomoći župama Vrhbosanske nadbiskupije koje se nalaze u Republici Srpskoj.

Na susretu kojemu je domaćin bio kardinal Puljić sudjelovali su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, kao i ministar Federalnog ministarstva prostornoga uređenja Josip Joža Martić te pomoćnik ministra iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Zdravko Beljo.

Osigurana sredstva su dio pomoći u nadilaženju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Tijekom sastanka ministar Ramić podsjetio je kako su novčana sredstva iz ugovora nastavak aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Republici Srpskoj budući da su prethodno podijelili pakete s humanitarnom pomoći u Banja Luci, Derventi i Komušini.

Kardinal Puljić je zahvalio na pomoći koja će dobro doći župama Vrhbosanske nadbiskupije u manjem bh. entitetu te je istaknuo kako ta gesta pruža ohrabrenje za svećenike i ljude koji žive na tom području.

Tijekom sastanka sudionici su također razgovarali i obnovi zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koje je zajedno sa sjemenišnom crkvom Sv. Ćirila i Metoda nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Također je riječi bilo i o pomoći pučkim kuhinjama koje vode vjerske zajednice, a koje su i u proteklom vremenu skrbile za nemali broj svojih korisnika.

D. K., KT