Osmo zavjetno hodočašće selima župe Tolisa


U petak 9. kolovoza održano je Osmo zavjetno hodočašće selima župe Tolisa.

Fotografije: Daniel Dominković

Fotografije: Daniel Dominković

Od 17:00 sati vjernici su se počeli skupljati u samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Marijina na Raščici, a u 18:00 sati okupljene hodočasnike pozdravio je voditelj i organizator hodočašća fra Zvonko Benković. U svome nagovoru potaknuo je vjernike da promisle zbog čega su došli u popodnevnim satima u crkvu, što su donijeli sa sobom i za što će moliti na putu dok budu hodočastili za zavjetnim Gospinim. Prije polaska na put fra Zvonko je udijelio svečani hodočasnički blagoslov i sve prisutne zamolio da ne zaborave moliti i za one koji su ostali u svojim kućama zbog bolesti i teških muka, a osobito za one koji su zaboravili moliti.

Uz zvuke zvona i pjesmu Faljen Isus Marijo hodočasnici su se krenuli ispred samostanske crkve preko Matića, Kostrča, Ugljare, Donje Mahale i Tolise do crkve na Raščici gdje su stigli nakon prijeđenih 18 750 metara. Nešto više od pet sati hoda bilo je ispunjeno molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom. Mještani svih sela su pokraj zavjetnih seoskih kapela priredili okrjepu i osvježenje za sve hodočasnike. Na samom hodočašću sudjelovalo je više od tri i pol tisuće vjernika, a Gospin kip su gurali dobrovoljni darivatelji krvi iz naše župe, piše portal bosnasrebrena.ba.

Oko 23:30 sati zavjetni Gospin kip s hodočasnicima vratio se pred samostansku crkvu, a potom je uslijedilo svečano ponoćno misno slavlje pod svjetlima zvjezdanog neba.

U koncelebraciji s osam svećenika svečano misno slavlje predvodio je fra Zvonko. U prigodnoj propovijedi gvardijan fra Mario Jurić potaknuo je vjernike da promisle koliku je milost čovjeku Bog darovao, jer je za uzor postavio Blaženu Djevicu Mariju.

Na kraju mise fra Mario je zahvalio svim vjernicima župe Tolisa što su prepoznali ovo zavjetno hodočašće kao dio priprave za patron župe Veliku Gospu, a napose onima koji su pred seoskim kapelama i kroz sela okrijepili i ponudili osvježenje svim hodočasnicima, djelatnicima policijske postaje Orašje što su se brinuli za red i sigurnost u prometu, dobrovoljnim darivateljima krvi koji su išli uz Gospin kip i svima onima koji su pomogli u pripremi i organizaciji hodočašća, javlja bosnasrebrena.ba.

Prije završnog blagoslova fra Zvonko je govorio o motivima ovogodišnjeg hodočašća povezujući ga sa slikom Gospe Toliške koju je naslikao Gabrijel Jurkić 1947.

Na kraju svečanosti su svi izmolili zavjetnu molitvu i zahvalili Velikoj Gospi na svim milostima.

KT