Sarajevo

Paneuropska unija BiH održala izvještajno-izbornu skupštinu


Paneuropska unija Bosne i Hercegovine održala je 13. listopada svoju izvještajno-izbornu skupštinu.

Događaj je okupio članove Paneuropske unije BiH, partnere i goste - kreatore politika u BiH, stručnjake, analitičare i predstavnike civilnog društva sa kojima Paneuropska unija BiH surađuje na temama i projektima iz procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Pozdravljajući skup i govoreći o razdoblju rada organizacije od 2014. do 2018. mr. Haris Ćutahija, vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH je rekao da je Paneuropska unija BiH bila ozbiljan partner institucija, organizacija i fondacija te Delegacije EU u BIH i veleposlanstava. Kao takva, istakao je, uvrstila se na prvo mjesto nevladinih organizacija koje promoviraju europske integracije BiH.

„Predstavnici Predsjedništva su ovih godina održavali sastanke sa mnogo predstavnika institucija i stranih veleposlanstava i na najbolji način predstavljali organizaciju i ti sastanci su rezultirali suradnjom koju smo ostvarili kroz naše aktivnosti“, rekao je Ćutahija.

„Paneuropska unija BiH, kao dio Međunarodne Paneuropske unije, najstarije organizacije koja promovira europsko jedinstvo, radi na promociji europskih vrijednosti i standarda u BiH kako bi BiH što prije postala članicom Europske unije. Tu misiju ostvaruje organizirajući različite skupove, okrugle stolove, tribine i velike konferencije“, dodao je Ćutahija.

O misiji i radu Paneuropske unije BiH govorio je i prof. dr. Franjo Topić, njezin dugogodišnji predsjednik i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

„U BiH živi ili umire Europa. Bez rješenja BiH nema dobrog rješenja EU. Mi u Paneuropskoj uniji BiH pokazujemo kako možemo živjeti zajedno, raditi i biti učinkoviti, a makar to bilo i simbolično. Pozivamo i druge da učine ono što mogu da BiH bude mjesto dijaloga“, rekao je prof. Topić.

„Treba stvarati kritičnu masu dobrih i pozitivnih ljudi pa će sve biti bolje. Činimo dobro i širimo dobro i time ćemo najviše učiniti za sebe, za BiH i za Paneuropsku uniju BiH“, poručio je prof. Topić.

Na skupštini je podneseno izvješće o realiziranim aktivnostima i projektima Paneuropske unije BiH od 2014. do 2018., izabran novi predsjednik organizacije, te članovi drugih upravnih tijela.

Za novog predsjednika Paneuropske unije BiH jednoglasno je izabran Osman Topčagić, dosadašnji član Predsjedništva Paneuropske unije BiH, tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, šef Misije BiH pri Europskoj uniji i direktor Direkcije za europske integracije BiH. Za potpredsjednike su izabrani prof. dr. Mirko Pejanović iz Sarajeva i prof. dr. Snježana Šušnjara iz Busovače.

Novoizabrani predsjednik govorio je o misiji Paneuropske unije BiH, budućim aktivnostima i projektima, te o izazovima s kojima se BiH suočava na putu prema Europskoj uniji.

Topčagić je pojasnio koliko je za Bosnu i Hercegovinu važno da ima Paneuropsku uniju i koliko su važne europske integracije za BiH.

"Ovo je organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje još od 1994., a okuplja sve one koji žele da podrže približavanje i pridruživanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji", kazao je Topčagić.

„Očekujem i u ime Paneuropske unije BiH zahtijevam da novi organi vlasti u BiH sa novim entuzijazmom i intenzitetom nastave i ubrzaju sve aktivnosti u okviru procesa pridruživanja BiH EU. Unatoč napretku koji je ostvaren u prethodnom periodu, BiH i dalje zaostaje za drugim državama uključenima u Proces stabilizacije i pridruživanja. To nije dobro ni za unutrašnju situaciju u BiH , to nije dobro za situaciju u našoj regiji i to nije sigurno dobro za EU“, rekao je Topčagić.

„Na poslu pridruživanja BiH EU trebaju zajednički da surađuju i vlada i opozicija i svi segmenti našeg društva. Pridruživanje EU je generacijski projekt za opće dobro“, poručio je Topčagić.

Skupština je izabrala i novog generalnog sekretara Paneuropske unije BiH mr. Harisa Ćutahiju za četverogodišnji mandat.

U sklopu Skupštine održana je i izborna skupština Mladih Paneuropske unije BiH. Izabrano je novo predsjedništvo koje okuplja mlade iz svih dijelova BiH, a na njegovom čelu u narednom četverogodišnjem mandatu bit će Dario Plavčić iz Busovače. Potpredsjednici će biti Alija Gluhović iz Vogošće i Zoran Savanović iz Banja Luke. Poručili su da će mladi Paneuropske unije BiH biti konstruktivan partner državi BiH u procesu njenog integracija u EU.

KT