Patron ekspoziture Sv. Bonaventure u Visokom


U franjevačkom samostanu i župnoj ekspozituri u Visokom proslavljen je 15. srpnja patron Sv. Bonaventura. Uz banjolučku stolnicu, ovo je jedino mjesto u BiH koje za zaštitnika ima ovoga franjevca, biskupa i crkvenog naučitelja.

Nakon riječi pozdrava i dobrodošlice koje je uputio gvardijan i upravitelj župne ekspoziture fra Franjo Radman, svečanu euharistiju u samostanskoj i župnoj crkvi predslavio je fra Danimir Pezer, profesor i dekan Franjevačke teologije u Sarajevu. Uz njega je suslavilo desetak svećenika iz obližnjih samostana i župa.

Fra Danimir je u svojoj propovijedi istaknuo svijetli primjer Sv. Bonaventure, franjevačkog sveca iz 13. stoljeća, biskupa i kardinala, profesora na Sorboni.

Nakon svete mise na svečanom ručku i ugodnom druženju do kasno poslijepodne okupili su se svećenici, bogoslovi, časne sestre i vjernici iz Visokog i okolice.

Zanimljivo je spomenuti da je Visoko, uz banjolučku katedralu, jedino mjesto u Bosni i Hercegovini u kojem se ovaj svetac slavi kao zaštitnik.

Inače, u visočkom samostanu smješteno je provincijsko sjemenište Bosne Srebrene, a zadnjih godina otvoren je i Franjevački duhovno-pastoralni centar u kojem se održavaju duhovne obnove i seminari za različite skupine.

fra Franjo Radman/ KT