Travnik

Patron sjemenišne crkve Sv. Alojza Gonzage


Sjemenišna crkva Sv. Alojza Gonzage koja je nalazi u sklopu zdanja KŠC-a "Petar Barbarić" u Travniku, 21. lipnja, sv. misom proslavila je svog nebeskog zaštitnika.

Svečanom sv. misom koju je u prepunoj sjemenišnoj crkvi u Travniku, uz koncelebraciju 15 svećenika, predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić proslavljen je zaštitnik ove ustanove Vrhbosanske nadbiskupije koja brine za odgoj budućih svećenika. Ujedno je i završena tradicionalna ministrantska duhovna obnova na kojoj je sudjelovalo 75 služitelja kod oltara iz 15 župa Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon uvodne procesije riječi pozdrava okupljenom mnoštvu uputio je rektor sjemeništa i ravnatelj Katoličkog školskog centra Petar Barbarić mr. preč. Željko Marić. Ukratko je poručio kako između Sv. Alojzija kojemu je sjemenišna crkva posvećena i sluge Božjega Petra Barbarića, čiji se posmrtni ostaci nalaze u crkvi, postoji neraskidiva veza koja se ogleda u tome da su obojica na poseban način voljeli euharistiju.

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup istaknuo je dvije stvari iz života Sv. Alojzija koje mogu biti poticajne današnjim kršćanima. Najprije je kazao kako za svoj odgoj i poziv prije svega treba zahvaliti svojoj majci koja ga je odgajala u Božjem Duhu te je poručio kako bi i današnje majke trebale na taj način odgajati svoju djecu. „Majka prenosi ono što u sebi nosi. Najvažnija zapovijed jest ona ljubavi, a mjera ljubavi je žrtva“, rekao je kard. Puljić pozvavši okupljene na molitvu za duhovna zvanja. Druga osobina koja je krasila ovoga sveca jest njegov zavjet čistoće. Govoreći o ovoj kreposti kardinal je potaknuo okupljene, osobito mlade, da se odupru robovanju strastima te da čuvaju svoje tijelo, a ne da mu budu robovi.

Na kraju propovijedi uputio je nekoliko riječi i ministrantima koji su bili na duhovnoj obnovi poručivši im da svatko od njih ponaosob u svom srcu pronađe odgovor što je to što Isus od njih želi te da se ne boje duhovnog poziva ukoliko isti osjete.

 

Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko druženje oko obiteljskog stola te su tom prigodom podijeljenja priznanja najuspješnijim ministrantima koji su se u protekla tri dana natjecali u košarci, nogometu, stolnom tenisu i kvizu znanja.

Vrijedi spomenuti kako travničko sjemenište svake godine uz blagdan Sv. Alojzija organizira duhovnu obnovu za ministrante na kojoj se oni pobliže upoznaju sa životom i radom ove ustanove, ali i kroz molitvu i prigodni program međusobno stječu nova poznanstva. Osobito raduje da je ove godine broj ministranata nešto veći nego prethodne te ostaje nada da će se neki od tih mladića odlučiti i za duhovni poziv.

Podsjetimo, obnovom redovite crkvene hijerarhije 1881. u BiH je bilo potrebno izgraditi ustanove za odgoj i izobrazbu svećeničkih kandidata. Grad Travnik je u to vrijeme bio glavni grad te je nadbiskup Josip Stadler odlučio u njemu podići sjemenište i gimnaziju. Kamen temeljac crkve Sv. Alojzja Gonzage 5. svibnja 1885. blagoslovio je fra Jako Baltić, a nadbiskup Stadler ju je posvetio 1. srpnja 1889. Godine 1891. u crkvu je postavljeno pet novih pozlaćenih oltara, sa slikama i kipovima te su nabavljene i orgulje.

Komunistička je vlast 1945. najprije u Zavod uselila bolnicu pa kasnije i ostale gradske škole i takvo je stanje bilo sve do 1998. a crkva je služila kao skladište. Ponovno je posvećena 21. rujna 2017. po rukama kard. Puljića.

KT