Patron župe proslavljen u Uskoplju


Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, župa Uskoplje proslavila je svoj patron svečanim misnim slavljem u crkvenom dvorištu. Osim svečane, pučke mise slavila se i rana u 8 te misa s blagoslovom djece u 18 sati.

Mnoštvo vjernika, kako iz uskopaljske tako i iz drugih susjednih župa hodočastili su Majci Božjoj, svatko sa svojim nakanama, potrebama i zahvalama.

Uskopaljski župnik, fra Josip Mihael Matijanić na početku je pozdravio svoje župljane kako i one koji su van granica Bosne i Hercegovine, te braću svećenike, njih desetak koji su koncelebrirali zajedno s predvoditeljem misnoga slavlja fra Markom Kepićem, župnikom župe Sv. Ilije proroka u Zenici.

Fra Marko je u uvodu u svetu misu naglasio važnost milosti koju je i Marija prihvatila. U prigodnoj homiliji bilo je riječi o nadi te kako joj se prepustiti. Fra Marko se osvrnuo na Ivanovu viziju iz prvog čitanja. Rekao je kako Ivan u svemu tomu daje realnu sliku spominjući zmaja i ženu vičnu u porođajnim bolima, ali ni on nije bez nade.

„Zapravo, Krist je nada, kako je rekao Sv. Pavao“, spomenuo je. Zenički župnik značaja je u svojoj propovijedi dao i samom nazivu svetkovine te ljudima pobliže objasnio značajku neba kao bezvremenske Božje ljubavi zbog koje nas Bog čini vječnima. Marijino uznesenje predstavio je kao našu budućnost.

Osim čovjeka kao vjernika i pojedinca, fra Marko je dodao i kakav susret treba jedan vjernik pružati drugim osobama. Susret pun nade, druželjubivosti, vjere, kao kad je Elizabeta Mariju susrela što je bila tema pročitanog Evanđelja.

Još je dodao: „Marija je svojim 'Evo me' u nama rasplamsala plamen nade i zato je blagoslovljena među ženama.“ Svoju je homiliju franjevac zaključio riječima: „Vjernik mora napraviti veliki napor za nadu, izdići se iznad prosječnosti prema Božjim obećanjima te vidjeti više sfere svog postojanja. Nada je napor.“

Župnik je na kraju svete mise zahvalio svima koji su pomogli kako bi obilježavanje patrona prošlo najbolje; župnom zboru na pjevanju kroz devetnice i napose sam dan patrona, pastoralnom vijeću te svima ostalima.

Nakon svetog misnog slavlja uslijedilo je slavlje uz harmoniku, a svi oni koji su trebali okrepu bilo je domaće šljivovice.

KT/Ivan Pilić