Visoko

Ponovno se vratiti vlastitim karizmama

XXI. Redovnički dan u BiH


U subotu, 1. rujna, u samostanu Sv. Bonaventure u Visokom upriličen je XXI. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini koji je okupio oko 250 sudionika.

Nakon okupljanja, program je započeo zazivom Duha Svetoga, a potom se nazočnima obratio dr. fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Napomenuo je kako je prema zadnjim statistikama u BiH oko 850 redovnika/ica. Ukratko je spomenuo suradnju Konferencije redovničkih poglavara s Biskupskom konferencijom Bosne i Hercegovine, na što se osvrnuo i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren izrazivši zahvalnost svim redovnicima te ih potičući da ne zaborave duboku istinu izabranja. Dobrodošlicu nazočnima poželio je i fra Franjo Radman, visočki gvardijan.

Koliko smo usmjereni na Boga?
Redovnički dan koji je okupio: isusovce, Klanjateljice Krvi Kristove, Školske sestre franjevke iz Sarajeva i Mostara, Marijine misionarke, Služavke Maloga Isusa iz Sarajeva i Splita, Milosrdnice Sv. Vinka Paulskog, salezijance, Kćeri Božje Ljubavi, franjevce iz Sarajeva i Mostara, Misionarke ljubavi i karmelićane moderirala je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Sarajevske provincije s. M. Julijana Djaković, a susretu je nazočila i s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije.

U prvom dijelu susreta predavanje Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive održao je mr. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca. On je svoje izlaganje podijelio u dva dijela. U prvom je govorio o svojoj zajednici te njihovu djelovanju. Istaknuo je primjer Sv. Ivana Bosca ukazujući na taj način važnost povratka vlastitim karizmama, u kontinuiranom otkrivanju i preispitivanju svojstvenog identiteta pojedine redovničke zajednice. U drugom dijelu je kroz osvrt na aktualne poteškoće u crkvenim redovima predstavio nekoliko prijedloga koji mogu pripomoći u razlučivanju zvanja, a koji se svode i proizlaze iz prvog navedenog: koliko smo teocentrični – usmjereni na Boga.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i stanka, a zatim i prigoda za sakrament pomirenja.

Povratak na korijene
Potom je slavljena sveta misa u samostanskoj crkvi Sv. Bonaventure koju je, u koncelebraciji s oko 25 svećenika, predvodio biskup Semren. U svojoj je propovijedi ohrabrio okupljene na ustrajan hod za Kristom.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirali su bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, pod ravnanjem i sviranjem fra Emanuela Josića.

Nakon objeda redovnice i redovnici uputili su se u Arnautoviće te razgledali arheološko područje Mile – mjesto prvog samostana Sv. Nikole, koje je u vrijeme srednjovjekovne Bosne bilo krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva te sjedište franjevačke vikarije.

Po povratku su obišli samostan i gimnaziju gdje su domaćini pripremili prigodni kulturno-rekreativni program kojeg su, u prvom dijelu, vodila dvojica sjemeništarca uz dva kratka filma, a povijesni dio vodio je fra Ivan Nujić, dok je fra Mirko Majdandžić animirao ostatak programa.

Prije zatvaranja XXI. Redovničkog dana nazočne je pozdravila s. Ana Marija Antolović, ASC, predsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, te izrazila radost povezanosti dviju konferencija.

Skup je zatvorila s. Kata Karadža, potpredsjednica redovničke Konferencije u BiH.

KT