Svilaj

Posveta crkve i proslava 150 godina postojanja župe

Crkva je tamo gdje je Krist


Župa Imena Marijina u Svilaju, koja se nalazi u Doborskom dekanatu u Bosanskoj Posavini, proslavila je, 12. rujna, 150. obljetnicu svoga postojanja, patron te je upriličena posveta župne crkve.

Svečanu euharistiju slavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Uz župnika fra Mladena Jozića, definitora Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Petra Jeleča i doborskog dekana preč. Iliju Orkića suslavilo je još 40-ak svećenika. Nadbiskup je tijekom mise posvetio novu župnu crkvu i u oltar ugradio relikvije Bl. Miroslava Bulešića.

Crkva kao živa zajednica vjernika

U prigodnoj homiliji nadbiskup je pojasnio značenje Crkve kao žive zajednice vjernika i crkve kao građevine. "Krist je onaj koji tvori Crkvu. Crkva je uvijek tamo gdje je Krist, ili gdje su najmanje dvojica ili trojica u njegovo ime. Nije dovoljno da se samo bude u ovako lijepo uređenom prostoru crkve, potrebno je da se bude u njegovo ime. Sve ono što se u njegovo ime čini, misli, radi, moli, želi, planira jest njegova Crkva, jer je On u sredini ljudskih života. Zahvalni Kristu Gospodinu za tu pouku danas zahvaljujemo za ovu prigodu što nas je počastio svojom prisutnošću i što smo u njegovo ime u ovome prostoru. Samo tako možemo, osim fizički i kvalitetno, zajedno s njim. On traži mnogo više kvalitetu negoli brojnost. Zato se svatko treba preispitati u kojoj mjeri jest ili nije s njim. Zahvaljujemo mu što nam je sebe dao za duhovnu hranu na našem putu obraćenje i posvećenja prema vječnosti. Zahvaljujemo mu što je ustanovio Crkvu veliku zajednicu naroda i pojedinaca na čelu s apostolima. Zahvaljujemo mu na evanđelju kada je okupio svojih 12 apostola, na čelu s Petrom koji je na prvome mjestu, prvi u kvalitetnom smislu apostolstva…", rekao mons. Vukšić i ustvrdio kako je Svilaj privilegirana župa jer je dobila moći mučenika Bl. Miroslava  Bulešića.

Istaknuo je da se moći ugrađuju u oltar na kojemu se prikazuje žrtva Krista mučenika. Spomenuo se i svih onih koji su, počevši još iz dalekih vremena, na tom području živjeli i ispovijedali vjeru u Isusa Krista. Vjernicima je potom pojasnio obred posvete crkve i oltara u koji je ugradio moći.

Impresivan oltar

Nakon što je župnik fra Mladen pročitao povelju koju su on i nadbiskup potpisali slijedio je obred posvete crkve i oltara, koji  je u crkvi postavljen prije nekoliko godina u vrijeme župnika fra Filipa Karadže. Isklesan od dva plemenita kamena Carrara Arabescato teška ukupno šest tona, oltar impresionira svojom monumentalnošću, bjelinom i elegancijom te čovjek pred njim doista osjeća strahopoštovanje.

Zahvalu nadbiskupu i svima koji su na bilo koji način doprinijeli tom povijesnom događaju uputio je na kraju župnik fra Mladen.

Ceremonijari na misi bili su župnik i gvardijan franjevačkog samostana sv. Antuna Padavanskog u Beogradu i beogradski dekan preč. fra Ilija Alandžak te župni vikar u Tolisi fra Josip Adrić.

Liturgijsko slavlje animirao je župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.

Posebno su bili lijepi vjernici koji su za tu prigodu odjenuli narodnu nošnju, a među njima bilo je i dječice. Ispred svoje netom posvećene župne crkve zaigrali su Svilajci poslije mise i veliko kolo. Na misi kao i na zajedničkom ručku poslije pod velikim šatorom u župnom dvorištu nazočni su među brojnim vjernicima bili i predstavnici društveno političkih vlasti na čelu s Đurom Topićem, predsjednikom vlade Županije Posavske. U znak zahvale i sjećanja na taj veliki događaj župnik fra Mladen nadbiskupu je kao i zaslužnim župljanima i gostima uručio i prigodne darove.

Oživljena povijest župe

Inače, za taj veliki dan župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom od subote 9. do ponedjeljka 11. rujna kroz molitveno-kulturni i povijesni program. 

Program je prvoga dana započeo misnim slavljem koje je predvodio fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu. Slijedio je potom svečani koncert u čast Imenu Marijinu. Nastupili su  Robert Kurbaša, glumac, sopranistica Laura Kozlinger, mezzosopranistica Amila Ravkić te klavirska pratnja Zerina Šabotić.

U nedjelju 10. rujna program je također započeo misnim slavlje koje je predvodio fra Bono Kovačević, župnik u Orašju. Poslije mise slijedio je prigodan program na kojem su predavači oživjeli bogatu povijest kako te župe tako i cijelog odžačkog kraja.

Naslovivši svoju temu Od Svilaja do Svijala Luka Jurić iznio je kratak pregled povijesti Hrvata u odžačkom kraju. Pregled povijesti župe Svilaj od osnutka do danas, bila je tema fra Marijana Karaule. Mijo Matanović u svom je izlaganju predstavio značajnije osobe iz župe Svilaj, dok je fra Anto Zrakić govorio o svećenicima rodom iz župe Svilaj.

Tako su uz ostalo istaknuli da je ta župa kroz stoljeće i pol svoga postojanja i cijeli odžački kraj doživjeli velika stradanja i razaranja kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću tako i u posljednjem ratu. Župna crkva koja je 1992. porušena, bila je po svome uređenju i umjetninama koje je posjedovala među najljepšima u Bosanskoj Posavini. Znatno je oštećena i filijalna crkva Sv. Ane u Vrbovcu.  Padom Bosanske Posavine 1992. svi Hrvati katolici iz te su župe morali u izbjeglištvo. Među prvima u župu se vratio 1996. prvi poslijeratni župnik fra Petar Andrijanić, koji je započeo obnovu župe, župne crkve i ostalih popratnih zgrada. Vratilo se te godine u župu 457 članova u 200 obitelji, a već 2000. godine bilo je u 506 obitelji 1 637 članova. Obnovu su poslije njega nastavili župnici: fra Jozo Gogić, fra Filip Karadža, fra Ivica Vidak i fra Pero Oršolić. Sedmu godinu za redom sadašnji župnik fra Mladen 37. je po redu župnik u toj župi koja je prije zadnjega rata brojila 5 500 katolika, a danas ih tu za stalno živi tek 520.  Uređenje župne crkve koju sada ukrašavaju znakoviti lijepi vitraji i novu župnu kuću kao i okoliš uredio je sadašnji župnik fra Mladen. Ta je župa iznjedrila 12 svećenika.

Nazočne je te večeri glazbenim izvedbama počastio fra Ivan Opačak.

Program je nastavljen u ponedjeljak, 12. rujna misnim slavljem koje je predvodio fra Šimo Grgić, župnik u Trostbergu, sin te župe. Poslije mise slijedilo je molitveno bdijenje u slavu Marije Bogorodice.

Fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu, predmolio je neke od najljepših molitava svetaca i crkvenih naučitelja, a pjesmama u čast Gospi obogatio  župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.  

Svoju zahvalu sudionicima i župljanima uputio je na kraju župnik fra Mladen, a posebice svima koji su sudjelovali u pripremi toga povijesnog slavlja.

B. Lukačević, Ž.I., KT