Sarajevo

Posveta crkve na Grbavici


U sarajevskom naselju Grbavici, u subotu 6. srpnja nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić posvetio je novu župnu crkvu župe Sv. Ignacija Lojolskog.

Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić, a koncelebrirali su: biskup Tomo Vukšić vojni ordinarij, dr. o. Dalibor Renić provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, župnik na Grbavici p. Krešimir Djaković, fra Jozo Marinčić provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene te još 25 svećenika.

Proslava je započela simboličnim uručivanjem ključeva crkve koje je kard. Vinko Puljić uručio župniku. Tada su u crkvu unesene i moći Sv. Ignacija Lojolskog. Nakon otključavanja vrata novoizgrađene crkve, na samom početku, nazočne je pozdravio p. Djaković. Tom prigodom iskazao je radost zbog posvećivanja župne crkve na koju su župljani čekali 40 godina.

U prigodnoj propovijedi koju je držao predvoditelj misnog slavlja, uzoriti kardinal Puljić podsjetio je sve nazočne na sam proces izgradnje ove sarajevske crkve te iskazao radost zbog toga što su dugogodišnje borbe za dozvole, sredstva za izgradnju zdanja gotove. U nastavku je kazao kako to zdanje nije samo građevina nego dom Božji te da su svi vjernici tu kod kuće.

Čovjeku je stalno potrebna obnova, vraćanje korijenima, objasnio je i dodao kako je jako važno nadići javno mnijenje. „I zato mi je radost da i u ovom kutu nadbiskupije, ovog grada, ovaj kutak bude divan trenutak, gdje ćemo trajno dolaziti u dom Božji. Gdje ćemo trajno dolaziti svojoj kući. Ovdje ćemo kod Oca biti njegova djeca. Gdje ćemo trajno ispovijedati Krista, bez obzira što javnost misli, što na neki način mediji govore, što političari govore. Mi ispovijedamo. (…) I to želimo živjeti. Nije lako izdržati razna javna mnijenja. Kad smo počeli tražiti razne dozvole, tad su nam obećavali“, naglasio je kardinal i dodao kako su doživjeli različite neugodnosti, grđenja, ali su izdržali. Podsjetio je kako si o kršćani građani zemlje i da imaju jednako pravo kao i svi drugi.

Nastavio je s mišlju kako s posvetom ove crkve, bivaju posvećeni i svi dobročinitelji bez kojih se crkva ne bi ni izgradila. „Ne samo što će se blagosloviti ovo zdanje, svi dobročinitelji, svi graditelji – nego je to simbol 'mi smo tu, živimo, želimo opstati, želimo biti ono što jesmo' – ne protiv nekoga, nego biti ponosni na ono što jesmo, svoje voljeti, tuđe poštivati“, rekao je nadbiskup vrhbosanski i zaželio je hrabrost svim vjernicima svjedočiti ono što jesu.

Propovijed je zaključio govoreći o oltaru koji je središte crkve, na njemu se prikazuje najsvetiji čin na zemlji jer nema svetijeg čina na zemlji od svete mise, euharistije.

Nakon homilije i vjerovanja uslijedilo je moljenje litanija Svih Svetih, gdje su uneseni svi hrvatski svetci i blaženici, a gdje Sv. Ignacije Lojolski ima posebno mjesto.

Uslijedio je obred posvećivanja crkve pri čemu su se u oltar najprije pohranile moći Sv. Ignacija Lojolskog.

Na kraju misnog slavlja, župnik p. Krešimir Djaković od srca se zahvalio nadbiskupu, provincijalu Družbe Isusove, svim svećenicima i na poseban način svim dobročiniteljima koji su pomogli izgradnju župne crkve na Grbavici.

Poslije župnika, prigodnu riječ izrekao je i dr. o. Dalibor Renić provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove  kada je napomenuo kako je vrijeme promjenjivo, a budućnost neizvjesna – „Kakva god da bila, ostaje jedna istina – da je Crkva Božja izgrađena na čvrstoj stijeni koja je Kirst. I što god se dogodilo, on nam je jamstvo sigurne budućnosti“, kazao je.

Svečano misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uveličali su tamburaši iz župe Sv. Mihovila Arkanđela (Vareš), te zbor Sv. Ignacija Lojolskog na čelu s maestrom Dariom Vučićem. Solist je bio bariton Dragan Pavlović.

Nakon posvete župne crkve župe Grbavice, uslijedio je druženje uz domjenak.

Za Katolički tjednik župnik p. Krešimir kazao je kako posveta crkve na Grbavici za njihovu župnu zajednicu znači mnogo te da se treba Bogu svakog dana zahvaljivati na svemu što daruje. „Stvarno, evo čekali su 40 godina. Imali smo crkvu u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici, koja nije bila toliko prikladna, ali služila je do sada“, rekao je. Na pitanje koliko bio težak proces izgradnje kazao je kako je bio problem prvo dobivanje dozvole, trebala je biti na nekoliko mjesta, trebalo je to sve platiti. „Bilo je zbilja puno problema, ali uz Božju pomoć, sve smo svladali. I upornošću i molitvom, sve smo svladali“, objasnio je župnik.

„Mnogo sam Bogu zahvalan da je nakon 40 godina ova župa dobila svoju župnu crkvu. Bilo je prvo za vrijeme komunizma velikih problema, da je biskup moj predčasnik mons. Jozinović kupio garažu i evo tu kod nje uspjeli su se smjestiti isusovci i prva crkva. A onda smo nakon rata uz velike napore, tražeći dozvolu, ipak uspjeli dobiti dozvolu. I unatoč toga što su nam toliko zemlje oteli, morali smo kupiti ovaj komadić kako bismo na njoj izgradili crkvu. Ova crkva označava da župa tu živi i ima svoje mjesto okupljanja“, kazao je kardinal Vinko Puljić

„Hrvatska pokrajina Družba Isusove obuhvaća više zemalja i stalo nam je kao isusovačkom redu i kao našoj provinciji da budemo prisutni. Da budemo prisutni u raznim zemljama pa čak i u onima u kojima su katolici manjina. Katolici u BiH su tu oduvijek, ali naravno nalaze se u jednom turbulentnom povijesnom trenutku gdje stvarno treba i jedna podrška iznutra. Osim toga mnogi od nas isusovaca iz hrvatske provincije porijeklom smo ili rođenjem iz BiH. Tako da osjećamo i višestruku odgovornost prema svojoj domovini“, kazao je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o važnosti posvete crkve u jedinoj isusovačkoj župi u BiH.

Podsjećanja radi, župna zajednica na Grbavici ustanovljena je prije 40 godina, 1979., i nije imala pravu crkvu, nego kapelicu u prizemlju kuće – župnog stana, uvijek je bila uočljiva i istaknuta zahvaljujući upravo svojim redovnicima. No, odnedavno, uz njihovo zalaganje započelo se s izgradnjom župne crkve, a u rujnu 2013. je dobivena građevinska dozvola za koju se moralo platiti 56 800 KM. Sljedeće godine u kolovozu vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić blagoslovio je temelje župne crkve i pastoralnog centra, a danas je svečano posvećeno cijelo zdanje.

Tina Matić