Sarajevo

Proljetna korona Sarajevskog dekanata 2024.


U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u srijedu, 22. svibnja svećenici koji djeluju u Sarajevskom dekanatu održali su proljetnu koronu na kojoj je sudjelovalo 12 prezbitera.

Susret je započeo slavljem sv. mise koju je predslavio vlč. Ante Vrhovac, nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji i ravnatelj KŠC-a u Tuzli, u koncelebraciji prisutnim svećenicima među kojima je bio i dekan preč. Miroslav Ćavar. U prigodnoj propovijedi osvrćući se na svetopisamska čitanja od toga dana vlč. Vrhovac poručio je kako oni koji su pozvani propovijedati to trebaju činiti u Isusovo ime.

Radni dio susreta započeo je čitanjem i usvajanjem zapisnika s prošle korone kojega je pripravio župni vikar na Stupu vlč. Ivan Mijać. Nakon toga povjerenik za pastoral braka i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije održao je predavanje na temu Neizostavnost braka i obitelji za život i poslanje Crkve koja je obrađena i ostalim dekanatima.

Tijekom predavanja, koje se sastojalo od tri dijela, predavač je istaknuo kako je temeljna motivacija Crkve briga oko braka i obitelji, koja je teološke naravi. „Brak je, naime, za kršćane sakrament, što znači da se Crkva ne može ne brinuti o toj stvarnosti, jer ukoliko Crkve nema bez sakramenata, znači da je nema ni bez sakramenta braka. Iz ove teološke neizostavnosti rađaju se i temeljne postavke pastorala braka i obitelji“, kazao je ravnatelj tuzlanskog KŠC-a.

Vlč. Vrhovac je zatim upozorio na neke nezdrave oblike pastorala (pragmatizam brojeva, funkcionalizam, princip problem-rješenje problema, privilegiranje kriterija hitnosti nauštrb kriterija bitnosti). Potom je istaknuo kako je temelj pastorala spomenutih stvarnosti čovjekov temeljni poziv na ljubav, koji se otkriva u osobnom susretu s Bogom, koji čovjeka poziva na obraćenje i obećava mu puninu života. Zbog toga pastoral braka i obitelji treba računati s Duhom Svetim kao glavnim protagonistom.

Treći dio predavanja bio je posvećen kritičkoj analizi dosadašnjeg djelovanja Ureda za brak i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije, te planiranju njegovih budućih koraka. Neki od naglasaka bili su: potreba formiranja obitelji koje će postati s vremenom nositelji bračnog i obiteljskog pastorala, realizacija zaključaka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, praćenje smjernica opće Crkve, proširenje djelovanja Ureda na pastoral svih životnih staleža, povezivanje pastorala braka i obitelji s pastoralom mladih.

Uslijedila je rasprava s konkretnim prijedlozima za poboljšanje pastoralne ponude za obitelji u dekanatu. Ujedno su razmatrane neke aktualnosti vezane za dekanat te je bilo razgovora o mogućem organiziranju hodočašća u Rim u Jubilarnoj, 2025., godini kao i o zajedničkim pripravama kandidata za sakrament potvrde te  krštenja za odrasle osobe.

D. K., KT