Sarajevo

Proslava Gospe Lurdske u crkvi Sv. Vinka


U skladu s dugogodišnjom tradicijom, 11. veljače u samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskog sestara Milosrdnica u središtu Sarajeva svečanim misnim slavljem proslavljen je spomendan Gospe Lurdske i 27. Svjetski dan bolesnika.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Pavo Jurišić, vrhbosanski kanonik i postulator kauze Sluge Božjega Josipa Stadlera, uz koncelebraciju šestorice svećenika. Sudjelovale su sestre Milosrdnice Sv. Vinka Paulskog na čelu s provincijalnom poglavaricom Provincije Majke Divne – Sarajevo s. M. Julijanom Djaković, sestre drugih redovničkih zajednica, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, učenici Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Sarajevu i drugi vjernici, javlja KTA.

Podsjetivši da se na spomendan Gospe Lurdske obilježava i Međunarodni dan bolesnika, mons. Jurišić je naglasio da čovjek, kako u Bibliji čitamo, otkako je morao napustiti raj i krenuti u progonstvo, stalno nosi u sebi čežnju za povratkom s bespuća u svoj dom kamo i pripada.

„U svijet se uvukla patnja, bol i smrt. Kroz sve to čovjek prolazi, ali stalno nosi u sebi čežnju za povratkom s bespuća u svoj dom kamo i pripada. To je čežnja za oporavkom, zdravljem i životom. A Bog ne zaboravlja čovjeka kojega je sazdao na svoju sliku i priliku, nego mu je obećao Spasitelja. I njega rađa Djevica Marija. Upravo je tu istaknuta uloga Marijina da bude utjeha žalosnih, zdravlje bolesnih, utočište grešnika, pomoćnica kršćana“, istaknuo je mons. Jurišić posvijestivši da zato na spomendan Gospe Lurdske svoj pogled svraćamo na sve one koji boluju.

Potaknuo je okupljene da mole za sve koji su svoj život posvetili brizi za bolesnike, za medicinsko osoblje te pojedince i skupine koji pokazuju sućut prema oboljelima i sa svoje strane im pokušavaju olakšati patnje, ali ponajprije za same bolesnike, „da im Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, udjeli milost da mogu s vjerom nositi svoj križ i svakodnevno se suobličavati Kristu Patniku, te iz Njegova lica crpiti snagu za svakodnevni život, razvijajući nadu u nebeski“.

„Blagdan Gospe Lurdske nam je na osobit način blizak po nježnoj ljubavi naše nebeske Majke Marije. Svoju brigu i zauzetost za naše spasenje očitovala nam je i svojim ukazanjem u Lurdu. Gospu Lurdsku nam je učinio još bližom sveti Ivan Pavao II., papa kad je u svibnju 1992. ovaj blagdan proglasio i Danom bolesnika. U nadahnutoj propovijedi koju nam je toplinom srca propovjednik izgovorio, osjetili smo bogatstvo božanske ljubavi izraženoj u Mariji“, riječi su milosrdnice s. Monike.

Nakon svete mise, po već uhodanom običaju, sestre su kao domaćini pozvale sve nazočne na druženje uz zajedničku večeru.

KT