Proslava nebeskog zaštitnika župe Rudnik-Orlac u Mostaru


Svečano je 21. rujna vjernička zajednica Sv. Mateja Apostola i Evanđelista u Mostaru proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika.

Euharistijsko slavlje u večernjim satima predslavio je župni vikar u župi Sv. Petra i Pavla u Mostaru dr. fra Robert Jolić u koncelebraciji sa župnikom don Tomislavom Ljubanom i župnim vikarom don Antoniom Krešićem te još 15 svećenika.

Mnogobrojne vjernike okupljene u crkvi i dvorištu na početku pozdravio je fra Robert kazavši kako "danas slavimo blagdan Sv. Mateja, jednoga od dvanaestorice apostola i jednoga od četvorice evanđelista, koji se spremno odazvao Božjem pozivu".

U svojoj homiliji fra Robert je naglasio kako je Sv. Matej na Isusov poziv započeo novi život, život s Bogom. "Nemojmo se ni mi plašiti novoga početka. Nemojmo se ni mi ustručavati mijenjati svoj život protivan Bogu i njegovim zapovijedima. Svaki kršćanin ima svoju ulogu u ovome svijetu: da odgaja svoju djecu u kršćanskom duhu, da na svome radnom mjestu svjedoči da je Kristov učenik, da stari i bolesni strpljivo podnose svoje poteškoće i bolesti i mole se Bogu u tišini svojih sobica ili bolničkih kreveta: za sebe, svoje obitelji i za čitavi svijet, da djeca marljivo uče i izvršavaju svoje svakodnevne obveze te kao ministranti, čitači ili pjevači sudjeluju u životu svoje vjerničke zajednice. Nitko dakle nije pošteđen svjedočenja za Krista i nitko nije izuzet od činjenja dobra", kazao je fra Robert ističući "kako nam je Isus Krist bezbrojnim primjerima pokazao svoju širinu, svoju ljubav, milosrđe i spremnost na praštanje".

U završnim riječima naglasio je kako nikada nije kasno obratiti se i prestati vršiti zla djela: "Jedino u čemu trebamo i moramo ustrajati jest činjenje dobra. I širenje Radosne vijesti svojom riječju i svojim životom (...) Idite u svijet,  iskazujte dobrotu, radost, ljubav, praštanje i mir u ovome sve više bezbožnom svijetu, zatrovanom i punom mržnje i ponižavanja malenih."

Župnik je na kraju zahvalio nazočnima, a zatim je akademski kipar Boris Jovanović, zajedno sa svojim sinčićem, donio do oltara dar za župu sliku Sv. Matej.

Liturgijsko pjevanje animirali su udruženi župni zborovi, javlja CNAK.

Proslavi je prethodila trodnevnica. Prvu večer duhovne priprave svetu misu predvodio je župnik u Jablanici don Drago Ćurković, drugu večer  župnik vjerničke zajednice Sv. Tome Apostola u Mostaru don Damir Pažin, a treće župnik na Cimu don Pero Miličević.

Ž.I., KT