Banja Luka

Proslava patrona i 50. obljetnice osnutka župe Presnače


U subotu, 1. listopada u župi i biskupijskom svetištu Sv. Male Terezije u Presnačama kod Banje Luke svečano je proslavljen blagdan ove svetice i 50. obljetnica osnutka župe.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. U koncelebraciji su, uz župnika i čuvara svetišta mons. Ivicu Božinovića bili i: trapist p. Zvonko Topić; prijedorski župnik i bihaćki dekan preč. Marko Vidović; župnik i gvardijan na Petrićevcu fra Domagoj Šimić, rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić; mons. Anto Orlovac i domaći sin, banjolučki dekan i župnik župe Pohoda BDM-a vlč. Žarko Vladislav Ošap.

Na misi su, osim župljana, sudjelovali i brojni vjernici iz okolnih župa, a u većem broju došli su i raseljeni župljani.

Na početku misnog slavlja, mons. Božinović uputio je riječi pozdrava i predstavio kratku kroniku župe, te poručio u ime cijele župne zajenice: „Tebe Boga hvalimo za župu, koja je u kratkom vremenskom razdoblju doživjela svoje cvjetne, ali i trnovite trenutke.“

U prigodnoj propovijedi, čestitajući 50. obljetnicu postojanja, biskup Marko istaknuo je kako „slavljenje obljetnice zahtjeva od nas tri stvari: osobno ispitivanje savjesti o prijeđenom putu za vrijeme ovih godina, suočavanje važnosti sadašnjeg trenutka i otvorenost prema budućnosti.“ Razmišljajući o Isusovu odgovoru na pitanje apostola „tko je najveći“ naglasio je kako djetetova ljubav i povjerenje trebaju biti primjer te pozvao da svatko u svom zanimanju razmišlja i o tom Isusovom pozivu – obratiti se, postati kao dijete, biti ponizan kao dijete. „To je i temelj na kojem treba počivati svaka zajednica – poštovanje svakog čovjeka, a napose onih koji su mali i nezaštićeni. Upravo nas to uči i naša zaštitnica Sv. Mala Terezija, pokazujući svojim životom da nitko nije isključen iz Gospodinove ljubavi niti odstranjen iz njegova srca. Tu prepoznajemo našu zaštitnicu Sv. Tereziju i pokojne – župnika Filipa i s. Ceciliju, koji nas pozivaju da budemo ljubav u srcu Crkve“, poručio je propovjednik, među ostalim.

Na kraju misnog slavlja biskup Semren blagoslovio je ruže koje su vjernici donijeli sa sobom, što je povezano s obećanjem Sv. Male Terezije da će poslije smrti „obasuti zemlju kišom nebeskih ruža“, odnosno „kišom milosti i uslišanja“.

Liturgijsko pjevanje animirali su vjeroučenici i cijela okupljena župna zajednica predvođeni vjeroučiteljicom Blaženkom Ivekić.

Nakon mise i duhovne okrjepe, druženje je nastavljeno zajedničkim agapeom, a vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom koju je predvodio mons. Božinović, prenosi KTA.

Dodajmo kako je kod osnutka 1972. župa brojila gotovo 2 000 vjernika, a sada ih je 90-ak. Također, iznjedrila je i tri duhovna zvanja: dva dijecezanska svećenika i jednu redovnicu, članicu Družbe sestara milosrdnica. Nažalost, župa je obilježena okrutnim ubojstvom, kada su u svibnju 1995. u spaljenom župnom stanu izgorjeli župnik Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić.

J.P., KT