Proslava Sv. Ane, suzaštitnice župe Stara Rijeka


U nedjelju 26. srpnja vjernici su u ratom raseljenoj župi Stara Rijeka proslavili Sv. Anu, nebesku suzaštitnicu svoje župe.

Svečano misno slavlje predvodio je dr. vlč. Hrvoje Kalem, profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Uz župnika vlč. Borisa Ljevaka, koncelebrirali su još vlč. Zlatko Matić, župnik u Ljubiji i Ravskoj te fra Ivica Matić župnik u Sanskom Mostu.

U svojoj homiliji vlč. Hrvoje je naglasio da su sveti Joakim i Ana primjer kako Bog ostvaruje svoj plan spasenja tiho i nenametljivo, a opet u snazi i moći.

"Ono što je u ljudskim očima neznatno, prokleto, neplodno i izgleda kao ostavljeno od Boga, u Božjim očima je važno, blagoslovljeno, Bogu drago, te donosi stostruki rod. Primjer i život Sv. Ane i Sv. Joakima poziv je da stvari i život gledamo Božjom, a ne ljudskom logikom. To je zadaća onih koji se uzdaju u Gospodina i koji s njime grade", rekao je propovjednik i posebice istaknuo da su Joakim i Ana bili djed i baka Spasitelja svijeta, te u tom kontekstu podsjetio na važnu ulogu baka i djedova u prenošenju i oblikovanju vjere.

"Bake i djedovi jesu i uvijek mogu biti oslonci u ovome svijetu koji bezglavo juri bez ikakva oslonca i sigurnog temelja. Njihov život i njihova dob su primjer da ipak treba malo usporiti u jurnjavi za prolaznim probitkom. Bake i djedovi mogu nam i trebaju biti sigurno utočište u ovozemaljskom prolaznom životu. U njima možemo vidjeti ljude koji pobuđuju nadu i koji su uvijek dostupni, za razliku od mnogih drugih koji su najčešće nedostupni, jer su se posvetili virtualnom, a ne realnom svijetu", rekao je i stare potaknuo da ne gledaju na svoju starost kao na nužno zlo i na prokletstvo, jer je starost u Božjem promislu kao i svako drugo razdoblje ljudskog života. Istaknuo je  da istinski ponizna starost može biti svjedočanstvo o ustrajnosti, strpljivosti i mudrosti, a druge može potaknuti smislenost i hrabrost življenja.

Na krajueuharistijskog slavlja, župnik vlč. Boris je izmolio molitvu za sve hodočasnike i njihove potrebe te pozvao vjernike da nikada ne zaborave na svoje podrijetlo i na one od kojih su primili u baštinu vjeru.

Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu župne crkve.

Iako na području župe Stara Rijeka stalno živi tek 60 vjernika, ovogodišnja je proslava, unatoč restrikcijama uzrokovanim pandemijom koronavirusa te ograničenom kretanju ljudi po cijelom svijetu, gdje se nalaze članovi ove župne zajednice, okupila oko 200 vjernika.

Ž.I., B. Ljevak, KT