Sarajevo

Proslava Sv. Ante na Bistriku


Na spomendan Sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja, u istoimenom svetištu u sarajevskom Bistriku središnje, svečano misno slavlje predvodio je umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup mons. Pero Sudar.

Foto: Katolički tjednik

Foto: Katolički tjednik

S njim u koncelebraciji su bili gvardijan bistričkog samostana fra Stipan Radić, župnik katedralne župe vlč. Oliver Jurišić i još 10-ak svećenika, a sudjelovao je i veliki broj vjernika.

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja u prigodnoj propovijedi mons. Sudar istaknuo je kako je „svaki život, svatko od nas je veliki Božji dar i kao takav možemo ga razumjeti u svjetlu objave, u svjetlu Božje riječi. Svetac kojeg danas slavimo doista je njegov život tako veliki, čudesan, božji dar čovječanstvu i crkvi.“

Osvrnuo se potom na lik Sv. Ante rekavši kako je „bio predodređen za život aristokrate, a izabrao život siromaha“. Dotaknuo se i činjenice da je jedan od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj Crkvi, te kako nijedan drugi svetac nije brže kanoniziran – za manje od 11 mjeseci.

Potom je podsjetio na djelovanje Sv. Ante koje je ostavilo neizbrisiv trag u povijesti Crkve. Istaknuo je da bi se mudrost kojom se odlikovao ovaj svetac mogla svesti na jednu rečenicu, a koja je zahtjev i za svakog čovjeka: „Prihvatiti život onakvim kakvim nam se pruža iz Božje ruke.“

Liturgijsko pjevanje, sviranjem na orguljama, animirala je s. Mira Bliznac, a nakon mise upriličen je blagoslov nabožnih predmeta.

Podsjetimo da su vrata bistričke crkve bila otvorena od ranoga jutra, misna slavlja su se slavile svakih sat vremena, a veliki broj svećenika bio je na raspolaganju vjernicima za svetu ispovijed.

Također, svete mise se slave u 16:00 h (s blagoslovom djece) te u 18:00 h (koju predslavi provincijal fra Zdravko Dadić) i 20:00 h.

M. A., KT