Sarajevo

Proslava Sv. Terezije Avilske kod karmelićanki na Stupu


U utorak 15. listopada na blagdan Sv. Terezije Avilske, mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski predvodio je sveto misno slavlje u samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u sarajevskoj župi Stup.

U koncelebraciji s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom bio je i vlč. Mario Ćosić, ravnatelj KŠC-a Sveti Josip u Sarajevu.

U prigodnoj homiliji mons. Sudar govorio je upravo o svetici Tereziji Avilskoj za koju je kazao kako oni koji ju prihvaćaju, postaju prijatelji Božji. „Danas slavimo jednu sveticu koja se nazvala Terezija od Isusa. A Crkva ju je proglasila prvom ženom naučiteljicom Crkve, tj. onom koja svojom mudrošću može poučavati ne bilo koga nego, cijelu Kristovu Crkvu“, istaknuo je propovjednik.

„Obično kada slušamo pojedine odlomke iz svetih knjiga, tj. pojedine odlomke Božje riječi što je upućuje nama ljudima. Učini nam se da je to negdje daleko od života, da je teško bilo što od toga ostvariti“, rekao je pomoćni biskup vrhbosanski nadovezujući se kako treba imati ohraberenja u hodu prema Gospodinu i s Gospodinom .

Propovijed je zaključio utičući se Sv. Tereziji u zagovor, iznoseći molitvu da ona svojim zagovorom pomogne vjernicima očistiti srca. Napomenuo je kako je lako zagaditi i oštetiti ljudsko srce, ali se ono može očistiti zahvaljujući Božjoj milosti.

KT