Banja Luka

Proslavljena misa posvete ulja u Banjoj Luci


Tradicionalno, na Veliku srijedu, 28. ožujka okupili su se svećenici iz cijele Banjolučke biskupije u banjolučkoj katedrali Sv. Bonaventure, na misi posvete ulja.

Bogoslužje je predvodio banjolučki biskup, mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena i 45 dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Na početku mise, biskup Komarica podsjetio je na sadržaj te – u određenom smislu „jedinstvene“ – mise tijekom cijele liturgijske godine koju predslave biskupi u svojim katedralama pod kojom se posvećuje krizmeno te bolesničko, a i katekumensko ulje. Ta se misa redovito slavi na Veliki četvrtak prije podne, a iz pastoralnih razloga može slaviti dan ranije. Također pod tom svetom misom svećenici obnavljaju i svoja svećenička obećanja, koja su dali na svom svećeničkom ređenju.

U prigodnoj propovijedi mons. Franjo pozvao je svoje svećenike na „zajedničko razmatranje o jedinstvenosti i uzvišenosti našeg osobnog svećeničkog zvanja unutar zajednice Božjeg, novozavjetnog izabranog naroda, Kristove Crkve u ovoj biskupiji i u ovoj zemlji“. Govorio je o jedinstvenom Isusovom pozivu svakom zaređenom svećeniku i o svećeničkom identitetu. „Svaki put Bog ima inicijativu, On izabire, On poziva, On pomazuje, On šalje. On garantira dotičnome svoju trajnu, postojanu, sigurnu pomoć i zaštitu, te obećava izuzetnu nagradu za svakog tko se odazove, tko ostane vjeran i vjerodostojan u ispunjenju  povjerene mu, uzvišene zadaće. Činiti ono što je sam Isus dao u zadatak svojim apostolima i njihovim nasljednicima i svim njihovim pomoćnicima, tj. zaređenim svećenicima, to je životni program svakog od nas, koji smo na svome ređenju svjesno i dragovoljno dali Kristu obećanje vjernosti da ćemo s Njime biti najtješnje povezani cijelog svoga života“, istaknuo je banjolučki biskup između ostalog.

Svakom od svećenika zahvalio je na trudu oko vlastite svećeničke vjerodostojnosti, a redovnicama i vjernicima laicima za njihovu dokazanu vjernost i ljubav prema Kristu i prema svojim svećenicima.

Nakon mise i kraće okrijepe, u zgradi Biskupskog ordinarijata uslijedio je drugi pastoralni dio druženja svećenika sa svojim biskupom, tijekom kojega je bilo riječi o skorašnjoj zajedničkoj molitvenoj akciji cijele metropolije za budućnost Crkve u BiH, zatim o predstojećoj konferenciji mladih u Banjoj Luci, liturgijskom obilježavanju blagdana Bl. Ivana Merza i 15-oj obljetnici njegova proglašenja blaženim, redovitim svećeničkim mjesečnim susretima, (ne)obnavljanju domova za povratnike katolike, problemima sa siromašnim obiteljima, djeci i starijim osobama...
Na kraju je uslijedio tradicionalni zajednički ručak i prijateljsko druženje u radosnom raspoloženju.

KT/TABB