Prva pričest i krizma u sarajevskoj katedrali


Na blagdan Duhova, 31. svibnja, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić slavio je euharistiju u svečano ukrašenoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu te podijelio sakrament potvrde za troje krizmanika, a iz njegovih ruku prvu svetu pričest primilo je sedmero prvopričesnika.

Budući da posljednjih dana polako popuštaju mjere uvedene u vrijeme pandemija koronavirusa, bila je ovo, nakon više od dva mjeseca, prva svečanija misa u sarajevskoj prvostolnici s većim brojem vjernika.

Nakon što je katedralni župnik preč. Mato Majić dočekao kardinala Puljića na ulazu u katedralu, dobrodošlicu mu je poželjela jedna krizmanica, a potom je uslijedila svečana procesija i recitacija prvopričesnika.

Pošto su krizmanici pročitali misna čitanja, a rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić navijestio evanđelje, župnik Majić predstavio je krizmanike i prvopričesnike.

Zahvalivši župniku Majiću na predstavljanju, kardinal Puljić u prigodnoj propovijedi ukazao je na bogatstvo ovoga slavlja te najprije progovorio o svetkovini Duhova.

Podsjećajući da je vremenom Crkva uistinu postala zajednica raznih naroda i raznih jezika, kardinal Puljić istaknuo je da jedan jezik svi razumiju, a to je jezik ljubavi. Spomenuo je i da posljednjih mjeseci pandemija koronavirusa odnosi brojne ljudske živote, ali i da smrt nema zadnju riječ nego uskrsnuće i život vječni. "Ima jedna zaraza koja truje čovječanstvo, a to je zaraza mržnje. Ona iznutra truje čovjeka, obitelji i čovječanstvo. Iz te mržnje niknuli su toliki ratovi jer rat se ne može povesti dok se ne stvori ozračje mržnje", rekao je kardinal ističući da primiti Duha Svetoga znači govoriti drugačije nego što govori svijet, a to je govor Božje ljubavi.

Obraćajući se prvopričesnicima kardinal Puljić istaknuo je da je važno naučiti i shvatiti koga primaju u svetoj pričesti u svoje srce i dušu. Istaknuo je da na zemlji nema većeg gosta od Isusa Krista koji je ostavio sebe pod prilikama kruha. Potaknuo je i odrasle da ovom prigodom obnove svoju vjeru i poštovanje kada primaju Isusa u svetoj Pričesti.

Kardinal Puljić progovorio je i krizmanicima podsjećajući da su apostoli, nakon što su primili Duha Svetoga, od plašljivih ljudi postali hrabri svjedoci Isusa Krista.

Nakon podjele sakramenta potvrde, krizmanici, prvopričesnici i njihovi roditelji i kumovi čitali su molitvu vjernika, a potom je uslijedio prinos darova, piše KTA.

Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Krizmanike i prvopričesnike pripremali su župnik Majić uz svesrdnu pomoć Školske sestre franjevke Ljubice Stjepanović, a uoči Duhova upriličena je ispovijed i svibanjska pobožnost, a sve je završeno misom uočnicom.

Ž.I., KT