Sarajevo

Radost koja izvire iz Božje blizine


U sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić predvodio je svetu misu na Božić.

Foto: KTA

Foto: KTA

Uz kardinala i apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta koncelebriralo je 11 svećenika, a božićno misno slavlje u katedrali okupilo je mnoštvo vjernika.

U svojoj je propovjedi vrhbosanski nadbiskup na osobit način govorio o božićnom otajstvu koje je obnovilo dostojanstvo čovjeka. "Evanđelje govori, upravo navješćujući da je Riječ tijelom postala i nastanila se među nama, da je time čovjeku vraćeno dostojanstvo jer je postao ponovno dijete Božje. Bog je čovjekom postao da bi čovjeka pobožanstvenio", kazao je kardinal ukazavši na važnost zajedništva čovjeka s Bogom.

"Ne primamo mi to dostojanstvo po ljudskim zakonima. To Bog daruje i čovjek to treba upoznati, zavoljeti i živjeti. I to je zapravo onaj osjećaj koji nam vraća nutarnji mir. Nutarnji mir jer smo se izmirili s Bogom i ljudima. Tada smo ponovno doživjeli svoje dostojanstvo. Bez toga izmirenja i pomirenja ne možemo živjeti ljudsko dostojanstvo jer se mržnjom ne gradi mir", poručio je nadbiskup Puljić osvrnuvši se na ratove u svijetu u kojima oružje ne donosi mir nego ubija, uništava i progoni dok je tolikima oduzeto dostojanstvo čovjeka.

"Mržnja i oružje ne stvaraju mir. Mir stvaraju pravednost, istina i ljubav. To daje Bog. Zato želimo od Boga moliti upravo za taj mir kojega vapimo, a Bog ga daruje. Zato želimo prvo doživjeti božićni mir u svojem srcu, gdje smo postali Božji ukućani, udomaćili se s Bogom, jer nam je došao da nam bude blizu i da nam bude prijatelj", istaknuo je kardinal.

"Kad Bog sebe daruje, sve nam daruje. U ovom božićnom vremenu mi upravo radi te stvarnosti što nam se Bog darovao pokušavamo jedni druge darovati, ali i taj smo simbol darivanja pretvorili u komercijalizam. Tada smo izgubili ljepotu darivanja. Dar se ne gleda u cijeni, nego se gleda u znaku - tko ga daruje i zašto ga daruje. Zato želimo mijenjati taj mentalitet", upozorio je nadbiskup kako u ovom vremenu treba njegovati prave vrijednosti.

Prema njegovim riječima, čovjek treba prepoznati kako je Isusovo rođenje ljudima donijelo spasenje i oslobođenje od zloga.

"Tako je danas malo onih koji šire radost. Tako je malo radosti među ljudima. Zato želimo da nam ovaj Božić donese tu radost, radost koja izvire iz Božje blizine, radost koja pokazuje naše dostojanstvo, radost da smo istinski voljena bića. Zato želimo shvatiti da prava sreća ne leži u tome koliko imam, koliko trošim i koji položaj imam, nego u tome koliko ljubav živim, koliko ljubav doživljavam. Ako želimo biti sretni, trebamo pokušati druge usrećiti, pa ćemo onda i mi biti obogaćeni jednom neukradivom srećom. Zato neka nas ovaj Božić nauči upravo tom putu Božje ljubavi", rekao je kardinal podsjetivši kako Božić treba slaviti tako što će čovjek biti bliži Bogu i jedan drugome, ali i hrabrije kročiti kroz život.

Poželio je svima obilje božićne radosti i Božje punine te slogu i mir u obitelji i među ljudima. Na kraju misnog slavlja kardinal je podijelio apostolski blagoslov i potpuni oprost.


KT