Bijelo Polje

Sahranjena s. Evelina (Doma) Marić


U srijedu 1. svibnja na blagdan Sv. Josipa Radnika, na sestarskom groblju Gruban, sahranjena je s. Evelina (Doma) Marić

U utorak, 30. travnja u 76. godini života i 54. godini redovništva u Međugorju je preminula s. Evelina (Doma) Marić, članica Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Provincije Svete Obitelji Mostar.

Misa zadušnica, koju je predvodio duhovnik sestara fra Tomislav Pervan, slavljena je u samostanskoj kapeli Sv. Franje. Koncelebrirali su i don Željko Majić, generalni vikar mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije, fra Ivan Marić, bratić pokojne s. Eveline, fra Josip Jolić te fra Andrija Nikić.

Na kraju mise, oproštajno slovo uputila je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina koja je istaknula neke generalije iz života s. Eveline i zahvalu za njezin život i predanje.

„Sestre koje su živjele s njom ističu da s. Evelina nije radila samo ono što je pripadalo njezinoj službi. Nedjeljom se velikodušno javljala za pomoć u kuhinji, a noću je dežurala kod bolesnih sestara ili umirućih potrebnika po kućama u gradu. Sve te dužnosti tražile su mnogo i svugdje se dobro snalazila. Dosjetljiva, temeljita i pouzdana. (…) Puno je toga stalo u raspon vremena obilježen godinama njezina sprovodnog križa. Tko bi mogao nabrojiti molitve i svete mise, poslove i brige, prilagođavanja i žrtve u svemu što joj je bilo darovano ili uskraćeno… Usprkos svojim nekad drugačijim željama i razmišljanjima spremno je prihvaćala odluke provincijske uprave i potrebe zajednice. Tko je bio sa s. Evelinom u zajednici, zna da se nije štedjela. Njezinu osebujnu narav trebalo je samo iz bližega upoznati i iza naizgled oštre pojavnosti otkriti srce djeteta i plemenitu dušu“, kazala je provincijska predstojnica.

Nakon mise i na groblju riječi zahvale uputili su i fra Andrija Nikić i nećak fra Ivan Marić.

Na posljednjem ispraćaju s. Eveline okupio se velik broj sestara i sestrine rodbine.

S. Evelina rođena je 30. srpnja 1943. u Radišićima, u župi Humac, od oca Mije i majke Stojke rođ. Bošnjak. Nadjenuli su joj ime Doma. Kada joj je bilo 19 godina, pokucala je na samostanska vrata u Bijelome Polju te je u studenome 1962. bila primljena. U veljači 1965. pozvana je u Bijelo Polje u postulaturu, a već 22. kolovoza iste godine ulaskom u novicijat dobila je redovničko ime s. Evelina. S molitvom za ustrajnost do konca života prve je redovničke zavjete položila 23. kolovoza 1966., a doživotne 2. kolovoza 1971. godine u Bijelome Polju. Za života bila je pomoć u samostanskoj radionici za izradu liturgijskog ruha, bila je ispomoć u župi Gorica, bila je dio zajednice sestara u Sarajevu, Šćit-Rami, Veljaci, Čerinu, Ljutom Docu, Tihaljini, Međugorju, ali se u više navrata vraćala u Bijelo Polje.

KT