Banja Luka - Petrićevac

Sakrament prve pričesti u župi Petrićevac


Na svetkovinu Duhova, 28. svibnja, u samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskoga na Petrićevcu podijeljen je sakrament prve svete pričesti.

Euharistiju je predslavio fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan, koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost naviještanja Božje riječi, te prvopričesnicima pojasnio na koji su način oni svojevrsni "udovi Crkve".

Nakon homilije Tijelo Kristovo prvi put je primilo sedmero prvopričesnika, javlja mrežna stranica samostana. Liturgijsko slavlje animirali su članovi župnog zbora te framaši uz orguljsku pratnju s. M. Julijane Djaković.

Inače, župa Petrićevac u određenom je smislu nasljednica stare župe Motike iz 17. i 18. st. Prvotna crkva izgrađena je 1884. Tijekom 1930. i 1931. podignuta je druga, ali je stradala u potresu 1969. pa je u razdoblju između 1970. i 1974. izgrađena nova. Ekstremni Srbi su noću 7. svibnja 1995. crkvu minirali i sravnili je sa zemljom. Iste noći samostan je zapaljen, a od posljedica zlostavljanja preminuo je najstariji član samostana fra Alojzije Atlija.

Pripadaju joj ova naselja: Petrićevac, dio Banje Luke, Budžak I i II, Novakovići, Rakovac, Šargovac i Vujnovići.

Za kraj dodajmo kako je ova vjernička zajednica Crkvi dala čak dva kardinala i jednoga biskupa: tu su se rodili kard. Guido del Mestri (1911.-1993.) vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić te banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Ž.I., KT