Sarajevo

Seminar za bogoslove i sjemeništarce u BiH


U subotu, 28. rujna u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu započeo je seminar za bogoslove i sjemeništarce iz bogoslovnih i malih sjemeništa u BiH.

Riječ je o redovitom godišnjem seminaru u okviru trajne formacije dijecezanskih i redovničkih kandidata za svećeništvo. Voditelj seminara je talijanski svećenik i profesor na Teološkom fakultetu Sjeverne Italije u Milanu dr. sc. Stefano Guarinelli, teolog, psiholog i psihoterapeut, a tema je Hod prema unutarnjoj integraciji. Organizatori seminara su Vijeće za bogoslovna i Vijeće za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Voditeljica Centra dr. sc. Sanda D. Smoljo bila je moderator ovog seminara.

Na seminaru sudjeluje 70 bogoslova s Franjevačke teologije, iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Sarajeva te 11 sjemeništarca i jedan postulant iz Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić iz Travnika i Franjevačkog sjemeništa iz Visokog.

Riječi pozdrava svim prisutnim kandidatima za svećeništvo uputio je predsjednik spomenutih vijeća nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, zahvaljujući svima što su došli „obogatiti se intelektualno i duhovno“. Prenio je pozdrave članova Biskupske konferencije te posebne riječi dobrodošlice uputio profesoru Guarinelliju. „Milost pretpostavlja narav. Zato je prevažno to dvoje uskladiti odnosno odgojiti zdravu narav kako bi što bolje surađivala s Božjom milošću. Želim da nam ovaj dan protekne u ljudskoj i duhovnoj formaciji“, kazao je kard. Puljić.

Nakon što je dr. Sanda predstavila predavača i zahvalila nadbiskupu za trajnu potporu u organizaciji ovakvih godišnjih susreta, profesor Guarinelli u uvodnom dijelu kazao je da sa svećeničkim kandidatima želi razmišljati o nekoliko temeljnih pitanja koja se tiču afektivnog života posvećene osobe: sjemeništarca, bogoslova, redovnika i redovnice.

Osim sudjelovanja na predavanjima, bogoslovi i sjemeništarci imat će prigodu zajedno moliti i razgovarati, a susret će, kako javlja KTA, završiti misnim slavljem u večernjim satima u bogoslovijskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda.

KT