Sarajevo

Sjednica Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama BK BiH


Sjednica Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je 9. siječnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Sjednicom je predsjedao vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a sudjelovali su svi članovi: mons. dr. Mato Zovkić, fra Marijan Karaula, vlč. dr. Niko Ikić, dr. fra Iko Skoko, vlč. Marijan Stojanović i vlč. Ivan Bebek.

Nakon zajedničke molitve, kard. Puljić zahvalio je članovima na dolasku te je prihvaćen dnevni red koji je bio naveden u pozivnici.

Jedan od razloga sazivanja sjednice je obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se, kao i svake godine, obilježava od 18. do 25. siječnja.

Zapisnik sa zadnje sjednice, koji je sastavio zapisničar vlč. Ivan Bebek, uz manje primjedbe jednoglasno je usvojen.

O drugoj točci – obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2018. fra Iko je iznio tri prijedloga. Običaj je u Sarajevu prvi dan Osmine organizirati molitvu u katedrali, a propovijeda netko od pravoslavaca, a na dan završetka 25. siječnja u pravoslavnoj crkvi je molitva, a propovijeda netko od katolika. Taj događaj, kao i zajednički koncert, već niz godina pozitivno djeluje na sve u BiH.

Nadbiskup Vinko kratko je iznio sadržaj knjižice za ovogodišnju Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koju su pripremili kršćani Kariba pod nazivom Desnica tvoja, Gospodine, snagom se predoči (Izl 15,6). Ta knjižica će pomoći svećenicima za pripremu Molitvene osmine. Vijeće poziva sve svećenike da se uključe što više mogu u obilježavanja Osmine u svojim zajednicama.

Mons. Zovkić iscrpno je iznio što se sve događalo na polju ekumenizma i religijskog dijaloga u BiH. Bio je veliki broj susreta i događanja koja mogu ohrabriti i ostale kršćane na putu ekumenizma, te sve vjernike na putu religijskog dijaloga. I drugi članovi Vijeća, posebno kardinal, iznijeli su i druga iskustava kao „praktični dijalog“ na polju ekumenizma i religijskog dijaloga koja su bila tijekom prošle godine. Između ostalog Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine obilježilo je 20. obljetnicu postojanja.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana je prigoda da se susretnu kršćani i pokažu svoju otvorenost jednih prema drugima kako bi se bolje upoznali i uklanjali predrasude, a religijski susreti su prigode da kršćani, muslimani i židovi rade na međusobnom razumijevanju i pomirenju.

Sjednicu Vijeća, kako javlja KTA, zatvorio je kard. Vinko zahvalom članovima na sudjelovanju te zajedničkom molitvom.

KT