Sarajevo

Sjednica Vijeća za medije BK BiH u 2020.


U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, održana je, 16. srpnja, sjednica Vijeća za medije BK BiH.

Uz nadbiskupa Vukšića, na sjednici su sudjelovali: tajnik BK BiH i urednik Katoličke tiskovne agencije mons. Ivo Tomašević, urednik Katoličkog tjednika i portala nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner, novinar i suradnik Katoličkog tjednika gosp. Brane Vrbić te prvi put urednik Svjetla Riječi fra Janko Ćuro

Nakon molitve i čitanja zapisnika s prethodne sjednice, sudionici su razmatrali kako obilježiti 54. Svjetski dan medija koji se na razini ove Biskupske konferencije upriličuje na zadnju nedjelju u mjesecu rujnu.

Dogovorno je da bude nastavljena dosadašnja praksa priređivanja prigodne brošure koja će biti poslana svećenicima u pastoralu.

Osim uvoda, Papine poruke za ovogodišnji Svjetski dan medija, prigodne homilije i molitve vjernika, u brušuri će biti spomenuta i 45. godišnjica apostolske pobudnice Sv. Pavla VI. Evangelii nuntiandi, (1975.).

Buduća da će, prema odredbi biskupa BK BiH, na spomendan Sv. Jeronima 30. rujna 2020. biti proglašena Godina Riječi Božje koja završava na isti nadnevak 2021., članovi ovoga Vijeća su usuglasili kako treba animirati i pozvati sve crkvene i svjetovne medije da se pridruže i u pastoralnom smislu promoviraju Riječ Božju te prate događanja vezana uz ovu pastoralnu inicijativu.

Dogovoreno je i da će nadbiskup Tomo u prigodi Dana medija predvoditi svetu misu u jednoj od župa u zapadnoj Hercegovini, što će biti ubrzo precizirano.

Također, nadbiskup Vukšić je ukratko izvijestio o radu stručnog tijela za prijenose misnih slavlja pohvalivši kalendar koje ovo tijelo pripravlja početkom svake godine.

Nakon razgovora pod točkom "razno", sjednica je uobičajeno završena molitvom.

KT