Banja Luka

Slika "Milosrdni Isus" stigla u središte biskupije


Na svome jedinstvenom „hodočašću“ po svim župama Banjolučke biskupije, koje je započelo početkom korizme, slika Milosrdni Isus„ stigla je na Cvjetnicu 14. travnja, u banjolučku katedralu.

Uz zvuke katedralnih zvona, te uz pjevanje okupljenoga naroda unesena je u procesiji u katedralu.

Svečano bogoslužje predvodio je biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju pomoćnog biskupa Marka Semrena, misionara božanskog milosrđa poljskog redovnika palotinca Piotra Vitolda Pietrasjuka, župnika središnje gradske župe vlč. Vladislava Željka Ošapa, rektora katedrale mr. Ivana Pere Grgića te biskupskog vikara mons. Ante Orlovca.

Biskup Franjo je prigodnim riječima na početku svečane procesije i misnog slavlja ukratko protumačio nazočnim vjernicima sadržaj ovog jedinstvenog slavlja u središtu biskupije, zahvalivši Bogu i braći župnicima te osobito p. Vitoldu i zakladi Milosrdni Isus iz Zagreba za blagoslovljeni pohod slike po svim župama biskupije i unošenja te slike u sve domove katolika na području biskupije. 

Nakon pročitane Muke biskup Franjo kratko je uveo nazočne u glavnu poruku evanđelista Luke koja je isticala Krista Milosrdnoga. Potom je misonar p. Vitold u svojoj propovjedi opširno protumačio nakanu Sv. pape Ivana Pavla II. koju je on, potaknut Božjim Duhom imao, darivajući cijeloj Crkvi i čovječanstvu potrebu i obavezu obraćanja Božjem Milosrđu u osobnom i zajedničkom čašćenju Božjeg Milosrđa kako je to sadržano u Isusovoj objavu Sv. Faustini Kowalskoj.

Uslijedila je svečana intronizacija velike slike Milosrdni Isus, koja će biti postavljena na trajno čašćenje u katedrali, te blagoslov više stotina manjih slika namijenjenih svim katoličkim obiteljima centralne gradske župe. Vjernici su na kraju mise ponijeli sa sobom blagoslovljenu sliku.

Za svaku župnu crkvu pripremljena je velika uramljena slika koja je nabavljena u Poljskoj, a župnici će sliku za svoju crkvu dobiti na Veliku Srijedu, kada se okupljaju na svečano bogoslužje u katedrali oko svoga biskupa, javlja TABB. Tu će sliku svaki župnik postaviti u svoju župnu crkvu kako bi ove godine sve župne zajednice mogle obaviti devetnicu Božjem Milosrđu koja počinje na Veliki Petak te proslaviti svetkovinu Božjeg Milosrđa koja pada na Bijelu Nedjelju.

KT