Sarajevo

Spremni za "72 sata bez kompromisa"


U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, 8. i 9. rujna održana je dvodnevna edukacija za 70-ak mladih koji će biti dio velike volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, planirane za razdoblje 28. – 30. rujna, a koju NCM organizira već petu godinu za redom.

Mladi iz svih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije počeli su pristizati već u petak navečer, a sljedećeg jutra pridružila im se i skupina vršnjaka iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Zajedno je lakše
Program je, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, započeo misnim slavljem kojeg je predvodio ravnatelj NCM-a, vlč. Šimo Maršić uz asistenciju bogoslova Stipice Lešića, dok su liturgijsko pjevanje animirali mladi ih Zenice.

Nakon zajedničkog doručka uslijedila je igrica upoznavanja i predstavljanje programa.

Nazočne je pozdravio koordinator projekta 72 sata bez kompromisa Josip Milanović, djelatnik NCM-a te predstavio projektni tim kojeg čine: Filipa Lončar i Valentina Gluvić u ime NCM-a te Tina Matić, Miroslav Gracić, Davor Krajinović i Josipa Prskalo u ime Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

Potom je uslijedila radionica Timski rad gdje su mladima Valentina i Tina nastojale prenijeti najvažnije naglaske kada je riječ o radu u skupinama koje povezuje zajednički cilj kroz razne primjere i kreativni rad u grupama, a nakon toga je Josip nazočne upoznao sa samom volonterskom akcijom 72 sata bez kompromisa.

Sarajevskim ulicama
Poslije ručka uslijedio je praktični dio: snimanje promotivnog videa za ovu volontersku akciju. Najprije je Josipa mlade kratko uputila u samu aktivnost te potaknula na strpljenje i suradnju prilikom snimanja, a potom su se zajedno, podijeljeni u skupine koje su predvodili članovi projektnog tima i bogoslov Stipica, tramvajem uputili do središta grada.

U sarajevskom Velikom parku svima poznatom kao Parkuša, mladi su za potrebe snimanja skupljali smeće, igrali razne igre, družili se, snimali motivirajuće poruke, a potom posjetili i redakciju Katoličkog tjednika gdje im je ukratko predstavljena djelatnost MCVN-a.

Uslijedio je odlazak do katedrale Srca Isusova gdje je 70-ak mladih u glas, prikladnim sloganom pozvalo vršnjake, ali i sve ljude dobre volje na sudjelovanje na predstojećoj akciji 72 sata bez kompromisa što je snimljeno i uskoro će se moći pogledati online.

Pri povratku, jedan dio puta mladi su iskoristili za šetnju sarajevskim ulicama, a po dolasku u Centar upriličena je večera i zabavna večer kada su jedni drugima priuštili dosta razloga za smijeh i pozitivnu energiju.
Nakon ispunjenog dana subotnji program završen je duhovnom okrjepom: molitvom, pjesmama i pričom.

Slušajući čuti i naučiti
U nedjelju, 9. rujna mladi su se najprije okupili na svetoj misi koju je, kao i prethodnog dana, predslavio vlč. Šimo.
On je u svojoj propovijedi, osvrćući se na pročitani evanđeoski odlomak o Isusovu čudu  ozdravljenja gluhog mucavca, kazao kako je Isus branio da se govori o njegovim čudesima jer je htio podučiti nečemu većem. „Ako se vratimo na samo čudo: Isus uzima ovog gluhog mucavca nasamo i pomaže mu da čuje i da govori. Kad ga uzima nasamo želi mu kazati kako mu je stalo do njega, a da ga je pred svima izliječio svi bi Isusu pljeskali (...) i ovaj ne bi bio u središtu pozornosti nego Isus. Na taj način pokazuje da mu je važnije ono što se nalazi unutra u ovom čovjeku nego to što će se samo izvana dogoditi. Kako bih ja to povezao s vama sada? Počela je školska godina, je li tako? Što je važno u školi? Važno je slušati. Zašto je važno slušati – zbog vas je važno slušati. Zašto imamo dva uha, a jedna usta – da više slušamo, a manje govorimo (...) Kada slušamo to znači kako nekoga poštujemo, da nam je drago biti s njim. Imate mogućnost nešto naučiti kada slušate“, kazao je između ostalog vlč. Šimo.

Kihači ideja, zarazite!
Poslije mise uslijedio je doručak, a nakon njega i uvod u dio programa predviđen za osmišljavanje mogućih akcija koje će mladi u svojim zajednicama provesti tijekom 72 sata bez kompromisa. Tako su okupljeni, podijeljeni u grupe prema mjestima iz kojih dolaze, zajednički planirali i na taj način iskazali svoju kreativnost koju su potom prezentirali ostalima.

Kao posljednja točka programa bilo je predavanje vlč. Dražena Kusture, studenta komunikologie na poslijediplomskom studiju u Rimu, pod nazivom Volonterizam i mediji.On je mladima objasnio ulogu medija u samom poimanju volonterizma i činjenice da su oni, samim tim što su volonteri svojevrsni „kihači ideja“ koji trebaju i ostale „zaraziti“ i potaknuti na isto. Uz kraći teorijski dio to je približio brojnim primjerima, videom, a potom i osobnim iskustvom, koje je, sudeći prema pljesku koji je uslijedio, oduševio mlade volontere.
Program je završen zajedničkim ručkom i kratkim druženjem, a potom su se mladi uputili svojim domovima.

Fotografije pogledajte ovdje.

J.P.