Sarajevo

Susret animatora liturgijskog pjevanja


Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, u subotu 24. veljače bilo je domaćin redovitog godišnjeg susreta animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon uvodne molitve dobrodošlicu sudionicima u dvorani Pavla VI. uputio je koordinator crkveno-liturgijske glazbe Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice. Posebnu zahvalu za dolazak uputio je nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom mons. Tomi Vukšiću koji je svojim sudjelovanjem pokazao blizinu i potporu animatorima liturgijskog pjevanja. Pozdrav i zahvalu uputio je također biskupu banjolučkom u miru i apostolskom upravitelju mons. Franji Komarici koji je održao predavanje na temu liturgijske glazbe.

Vlč. Stanušić se prisjetio i svojih bogoslovskih dana u ovom Stadlerovom zdanju gdje mu je, tijekom godina priprave za svećeništvo, upravo biskup Komarica bio profesor liturgike i liturgijske glazbe.

Potom je riječi pozdrava i ohrabrenja uputio nadbiskup Vukšić potaknuvši animatore na ispravno provođenje crkvenih propisa u vezi s liturgijskim pjevanjem i sviranjem. Zahvalio je nazočnima za dolazak, posebice biskupu Franji za odaziv i za dugogodišnje neumorno vođenje Vijeća za liturgiju Biskupske konferencije BiH.

„Plodovi rada Liturgijskog vijeća itekako su vidljivi: najprije su izdane smjernice Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena) 1998., zatim liturgijska pjesmarica Pjevajte Gospodu pjesmu novu (Vlastitosti BK BiH) u 3 izdanja: 2003., 2008. i 2020. Dvije godine kasnije izdan je Kantual Pjevajte Gospodu pjesmu novu. Početkom siječnja ove godine izdano je i drugo dopunjeno izdanje smjernica Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama te monografija Orgulje u Bosni i Hercegovini autora vlč. Marka Stanušića. Sve su to konkretne i praktične notne zbirke, publikacije i uredbe bez kojih naša liturgijska slavlja ne bi bila bogatija i svečanija, a isto tako naše znanje o crkvenim propisima bilo bi manjkavo“, kazao je, među ostalim, mons. Vukšić.

Zatim je mons. Komarica održao izlaganje na temu: Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena). Istaknuo je kako je praksa susreta glazbenika hvale vrijedna i mnogostruko korisna.

"Susreti glazbenika bili su i prije posljednjega rata tj. ranih 80-ih. Raduje me da je praksa nastavljena i da se i danas održava", rekao je biskup Komarica. Zahvalio je vlč. Stanušiću za pripremu novog dopunjenog izdanja Smjernica. Konstatirao je kako rad zborovođa i orguljaša često nije prepoznat i priznat sa strane glavnih voditelja župne zajednice iako je riječ o značajnom doprinosu dušobrižništvu u životu svake župe.

„Nije pretjerano ustvrditi da se liturgijsko značenje crkvene glazbe nerijetko premalo cijeni“, rekao je naglašavajući kako je "liturgija izvor cjelokupnoga života i djelovanja Crkve. Ona je vrhunac prema kojemu trebamo stremiti. Sve što radimo kao članovi Crkve u katehizaciji, caritasu, organizaciji… izvire iz liturgije. Ona nam neprestano daje snagu i ujedno nas nadahnjuje."

Predavač je potom iznio i nekoliko citata iz Svetog pisma koji govore o pjevanju. „Liturgijsko zajedničko pjevanje učvršćuje jedinstvo i zajedništvo vjernika“, kazao je biskup Komarica te citirao papu Pavla VI. koji je, kao milanski nadbiskup, jednom zgodom rekao: "Misa bez pjevanja je kao dan bez sunca". "Stoga je knjižica smjernice Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama, ukoliko se želimo držati propisa majke Crkve, smjer i putokaz kojim treba ići i ne sustati", naglasio je biskup Franjo.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a zatim predstavljanje nedavno otisnute monografije Orgulje u Bosni i Hercegovini.

Kao recenzent monografije, biskup Komarica je u kratkim crtama predstavio ovu knjigu nazvavši  je „jedinstvenim djelom našeg podneblja“. To je prvi (u riječi i slici) cjeloviti prikaz svih orgulja koje se nalaze u sve četiri (nad)biskupije. Zahvalio je autoru monografije vlč. Marku Stanušiću na velikom trudu oko njene pripreme. „Uz bok može stati i drugim izdanjima u Hrvatskoj pa i u cijeloj Europi“, rekao je mons. Komarica.

Na kraju je autor monografije vlč. Stanušić ukratko progovorio o njezinu nastanku. Objasnio je kako je građu počeo skupljati još u svojim sjemenišnim i bogoslovskim danima tj. krajem 70-tih i to je nastavio činiti tijekom cijelog svog svećeničkog života. Kazao je kako je ona plod dugogodišnjeg rada i da se u njoj mogu pronaći brojni podatci i više od 300 fotografija u boji: katedrala (crkava) izvana, ponutrice s pogledom na kor, pročelja orgulja te sviraonika.

"Želja mi je bila da monografija bude ne samo zbroj i opis svih postojećih orgulja u BiH (63), već i uništenih orgulja u prirodnim katastrofama i ratovima (14). Monografija je namijenjena ponajprije orguljašima i orguljašicama, ali i svima onima koji orgulje znaju cijeniti i vrednovati ne samo kao liturgijsko, već i kulturno blago. U neku ruku, monografija je ujedno i mali priručnik orgulja. U njoj se čitatelj može pobliže upoznati o samom ustrojstvu orgulja, jer su u njoj uvršteni tekstovi o povijesti ovog instrumenta, registrima i registriranju, dijelovima, održavanju, ugađanju, proširenju, nabavci novih i rabljenih orgulja, kolaudaciji i kazalu orguljskih pojmova",  rekao je autor monografije vlč. Marko Stanušić.

Tijekom susreta bilo je također riječi o predstojećem susretu liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji će se održati u subotu, 11. svibnja, javlja KTA.

Susret je završen zajedničkim ručkom u bogoslovskoj blagovaonici.

J.M., KT