Susret bosanskih i hercegovačkih novaka na Gorici


U subotu 2. lipnja upriličen je tradicionalni susret franjevačkih novaka provincija Bosne Srebrene i hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Foto: bosnasrebrena.ba

Foto: bosnasrebrena.ba

Ovo je drugi susret novaka dviju Provincija za vrijeme novicijatske godine, ako izuzmemo zajedničko hodočašće u Asizu. Prvi je susret bio jesenas na Humcu kod Ljubuškog gdje je smješten novicijat hercegovačkih novaka. Lijepa je ovo tradicija koja zasigurno zbližava ove dvije sestarske provincije.

Novaci s Humca došli su na Goricu sa svojim meštrom fra Stankom Mabićem oko 10 sati gdje su ih dočekali novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Marinkom Baotićem. Nakon međusobnog pozdrava i okrijepe u novačkoj razgovornici, novaci su posjetili samostansku knjižnicu, crkvu i Franjevački muzej i galeriju. Poslije završetka razgledavanja samostana svi su se novaci zajedno sa svojim meštrima uputili prema Krivića gaju koji se nalazi na području župe Vidoši. Ondje su nastavili druženje uz roštilj, igru i ugodan razgovor sve do kasnih popodnevnih sati.

BS/ KT