Pale

Susret generacije dijecezanskih svećenika ređenih 1998.


Župa Sv. Josipa Radnika na Palama, nedaleko od Sarajeva, bila je 25. lipnja domaćin susreta dijecezanskih svećenika iz Vrhbosanske nadbiskupije i Trebinjsko-mrkanske biskupije ređenih 1998.

Od ukupno 12 ređenika odazvalo se njih devet, sedam iz Vrhbosanske nadbiskupije i dvojica iz Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Domaćin je bio župnik na Palama vlč. Fabijan Stanušić, ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupe. On je na početku sv. mise, koju je predslaviovrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, pozdravio nazočne kolege te im zaželio dobrodošlicu.

Na inicijativu generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića okupljeni su misu prikazali za pokojnog Jozu Anđelića, koji je tragično preminio u prometnoj nesreći nakon mature koju je ova generacija položila 1992. u Pazinskom sjemeništu.

U svojoj propovijedi nadbiskup Vukšić je zahvalio na pozivu i izrazio radost zbog ovog susreta generacije svećenika ređenih 1998. Tumačeći evanđeoski tekst o pravim učenicima te kući na stijeni i kući na pijesku, ohrabrio je prezbitere i pozvao ih da budu mudri – slušaju riječ Božju i vrše je. „Pravi Isusov učenik primjenjuje preporuku apostola Pavla: 'Tko se hvali, u Gospodinu neka se hvali' (2 Kor 10,17). Jer slušati Riječ Božju i vršiti Riječ, koju se navješćuje, ono je što Isus očekuje i traži. U tom smislu Gospodin kaže: 'Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni' (Mt 7,24)”, poručio je nadbiskup koadjutor.

Susret je nastavljen zajedničkim ručkom i druženjem. Dogovoreno je da se ovakva okupljanja nastave na godišnjoj razini i uz sudjelovanje svih ređenika.

KT