Visoko

Sutješki gvardijan kod gradonačelnika Visokog


Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić primio je 1. lipnja u posjet gvardijana i župnika u Kraljevoj Sutjesci fra Bonu Tomića te su razgovarali o filijalnoj kapeli u mjestu Dobrinje.

Gvardijan je gradonačelnika upoznao sa situacijom vezanoj uz filijalnu kapelu Sv. Leopolda Mandića u mjestu Dobrinje, koje u crkveno-administrativnom smislu pripada Kraljevskoj Sutjesci, a na području je općine Visoko. Osim činjenice da je ova mala katolička grobljanska crkva bila nedavno na meti provalnika i lopova, fra Bono je istaknuo da do nje nikada nije stigla električna energija što predstavlja problem za normalno odvijanje liturgijskih obreda. Također je spomenuo kako do groblja i kapele ne postoji adekvatan put kojim bi se automobilom moglo sigurno dolaziti. Zato je zamolio gradonačelnika Ganića da se Općina angažira i pomogne u rješavanju tih izazova na koje vjernici sami ne mogu odgovoriti.

Gradonačelnik je izrazio spremnost i obećao da će institucija kojoj je na čelu učiniti sve kako bi se iznašlo rješenje za pristupni put, elektrifikaciju i uređenje interijera kapele.   

„Iskreno se nadam da ćemo u što skorije vrijeme uspjeti dovesti struju što nam je primarni cilj jer ova kapela nikada to nije imala. Gradonačelnik i predstavnik Elektrodistribucije upoznali su nas koje je dokumente potrebno prikupiti kako bi se krenulo u proceduru. Vjerujem kako postoji dobra volja da se pomogne ovoj maloj zajednici koju čini 17 obitelji, odnosno 22 vjernika“, kazao je za Katolički tjednik gvardijan Tomić.

Inače, u filijali Dobrinje prije posljednjega rata 1991. živjelo je 368 katolika. Današnja kapela izgrađena je 2000. na temeljima stare podignute krajem 1960-ih, u groblju koje postoji od 1947., a u njemu se nalazi 50-ak grobova.

KT