Radunice

Sv. Ana: Veliko slavlje u Radunicama


Župa Radunice proslavila je svetim misama i prigodnim programima svoju nebesku zaštitnicu – Sv. Anu.

Foto: Župa Radunice

Foto: Župa Radunice

Na sam blagdan u raduničkoj župnoj crkvi slavljene su tri svete mise okupivši veliko mnoštvo vjernika. Prvu je predvodio domaći župnik vlč. Ilija Orkić, drugu je predsalvio župnik iz Maglaja vlč. Josip Jelić, a središnje misno slavlje predvodio je vlč. Vladimir Pranjić u koncelebraciji s više svećenika.

U duhu današnjeg blagdana vlč. Vladimir u propovijedi osvrnuo na obiteljske i vrednote molitve te osobito povezanost obitelji kroz zajedničku molitvu.

Župa Sv. Ane započela je proslavu svojeg patrona 17. srpnja kroz devetnicu sa zornicama na koje su mnogi vjernici dolazili pješice iz okolnih župa te se ispovjedili i pričestili.

Misno slavlje za uočnicu predvodio je preč. Marko Mikić, a koncelebraciji je bilo 20 svećenika, uz sudjelovanje oko 600 vjernika. Preč. Marko je propovijedao o obitelji i važnosti odgoja u kući.

Proslavu Sv. Ane u Radunicama prati i kulturno-zabavni Šargijada. Njezino 19. izdanje donijelo je izvorne pjesme iz zavičaja i natjecanje pjevača amatera, a nastupilo je osam grupa. U sklopu tog događaja mladi iz župe izveli su šaljivu recitaciju i mali mjuzikli o Radunicama. Taj je sadržaj imao cilj potaknuti na domoljublje i na duhovit način prikazati aktualnu situaciju govoreći da ipak ima puno toga lijepoga što može biti oslonac za budućnost.

Napomenimo i da je ovih dana župna crkva obogaćena novim vratima koja je darovao Stipo Slišković koji je kršten u Radunicama, a sada živi u župi Lug-Brankovići. U reljefu vrata prikazane su stare crkve s područja raduničke župe i kapela s Nišana.

KT