Sarajevo

Sv. misom u katedrali đakoni završili studijsko-duhovno putovanje


U večernjim satima u četvrtak, 4. ožujka vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u sarajevskoj katedrali Presvetoga Srca Isusova predslavio je sv. misu na kojoj je sudjelovalo 20 đakona krajevne Crkve u BiH čime su ujedno i završili studijsko-duhovno putovanje.

Uz kardinala je koncelebraciji bio i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, voditelj Đakonske pastoralne godine mons. Pavo Jurišić te još petorica svećenika.

Upravo je mons. Jurišić na početku euharistijskog slavlja pozdravio prisutne te okupljenim vjernicima ukratko predstavio đakone i njihovo studijsko-duhovno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu koje za cilj ima bolje poznavanje krajevne Crkve.

Nakon naviještenog evanđelja prigodnu homiliju uputio je vrhbosanski nadbiskup koji je najprije pozvao vjernike na molitvu za buduće prezbitere te se osvrnuo na pročitanu Božju riječ. Tumačeći odlomak knjige proroka Jeremije u kojemu među ostalim stoji: „Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka“ kardinal Puljić je poručio kako se valja pouzdavati u Boga jer je sve ljudsko prolazno. „Prorokova riječ je važna jer poziva da sigurnost ne stavljamo u prolazno“, istaknuo je propovjednik te napomenuo kako svatko u životu prolazi kroz razne kušnje, ali da je uvijek važno čuvati se mlakosti. „Čovjek što ostvari na zemlji to će u vječnosti uživati (…) Dragi đakoni pred vama je život. Ne dajte da se u njega uvuče mlakost. Gorite, izgarajte i izgorite na oltaru Gospodnjem. Svakoga dana se hranite Božjom riječju i tijelom Kristovim. Živite od Kristove žrtve i tada ćete biti radosni. Radost nas čini vjerodostojnim i privlači druge“, zaključio je kardinal Vinko.

Nakon sv. mise, koju su pjevanjem i sviranjem animirali bogoslovni Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, uslijedila je večera u prostorijama KŠC-a Sv. Josip čime je završeno studijsko-duhovno putovanje u kojemu su đakoni posjetili razne crkvene institucije u: Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Banjoj Luci, Podmilačju, Travniku i Sarajevu.

Tako su posljednjega dana bili u: Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije i upravi Provincije sestara milosrdnica na Stupu; susreli se s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem na Kovačićima i imali razgovor i ručak s kard. Puljićem u njegovoj rezidenciji. Posjetili su i MCVN-a, Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski, središnje ustanove BK-a BiH, te su imali susret s provincijalnim glavaricama Družbe sestara Služavki Maloga Isusa i Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina na Bjelavama.

D. K., KT