Svečana akademija povodom 120 godina utemeljenja HKD "Napredak"


Svečana akademija Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" održana je u četvrtak 22. rujna u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao kruna obilježavanja 120 godina od utemeljenja ove kulturne organizacije, ponikle u Bosni i Hercegovini.

Foto: hkdnapredak.com

Foto: hkdnapredak.com

Utemeljeno 1902. Hrvatsko kulturno društvo Napredak postalo je i ostalo stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata i mnogih drugih u BiH.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča rekao je u svom obraćanju da je Napredak temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata te da je u dugogodišnjoj povijesti imala uspone i padove, ali da je nepobitna činjenica da je Napredak društvo oko kojeg su se okupljali svi dobronamjerni ljudi koji su uvijek bili u misiji činjena dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu.

"Svi bismo trebali biti svjesni činjenice kako položaj hrvatskog naroda, čiji je Napredak neodvojivi dio, ne smije biti bitan samo Hrvatima, već i svim ostalim narodima i građanima u BiH. BiH je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu naroda, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije", kazao je Čiča dodajući kako se svaki čovjek u BiH mora osjećati ugodno u svojoj koži i u domovini. "Tko to ne želi, ne želi dobro ni svom narodu ni BiH", naglasio je.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) iz Italije Antonio di Matteo koji je naglasio kako je prijateljstvo Napretka i MCL-a počelo prije 17 godina.

"Ovo je jedan važan trenutak za vas, jer nije mala stvar slaviti 120 godina postojanja i mi se zaista radujemo i čestitamo vam na ovoj značajnoj obljetnici. Mi smo zanatlije mira i tvorci mostova zbog toga živio Napredak, neka dugo živi Napredak", istaknuo je di Matteo.

U ime Hrvatskog narodnog sabora, nazočnim se obratila i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je podsjetila kako još od 1902. Napredak djeluje kao kulturna ustanova Hrvata u BiH, a u službi čovjeka. "Danas, možda važnije nego prije, važno je jačati i osnaživati svijest Hrvata kao konstitutivnog naroda sa svim njegovim obilježjima, karakteristikama i činiti ih prepoznatljivim na svakom pedlju ove države", rekla je Gudeljević istaknuvši kako je Napredak oduvijek promicao kulturu, jezik i običaje Hrvata te da upravo zato ima posebno mjesto među njima.

U ime Vlade Republike Hrvatske nazočne je pozdravila Žana Ćorić, savjetnica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini koja je iskoristila ovu priliku čestitati ovaj značajan jubilej.

"Napredak je uistinu u službi čovjeka već 120 godina i to ne samo hrvatskog čovjeka nego cijelog bosanskohercegovačkog društva. Napredak je rođen ovdje u Bosni i Hercegovini, u Mostaru i Sarajevu, ali kako to obično bude njegova priča ne završava tu, Napredak živi i u Hrvatskoj te diljem svijeta", kazala je Ćorić.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić također je pozdravio nazočne i uručio prigodan poklon predsjedniku Čiči.

"Svima vama želim čestitati prvih 120 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Napredak je značajan, Napredak je vrijedan, Napredak je temeljno vrijedan ne samo Napretkovcima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini već cijeloj Bosni i Hercegovini što pokazuje i njegovo veliko povijesno i suvremeno djelovanje", istaknuo je prof. Kodrić.

Početak programa protkan je nastupom Folklorne skupine i Mažoretkinja HKD Napredak podružnice Busovača upriličen na platou ispred Narodnog pozorišta.

U okviru bogatog programa prikazan je kratki dokumentarni film o bogatoj povijesti Društva.

Također je upriličen i glazbeni program Napretkovi glazbenici u čast 120. obljetnice  na kojem su nastupili renomirani glazbenici: Vedrana Šimić, sopran, Milan Lucić, klavir, Napretkov trio Senso iz Mostara te Napretkov trio Musica Salinea, koji su izveli skladbe najvećih hrvatskih skladatelja i to Jakova Gotovca, Dore Pejačević i Rudolfa Matza.

Na akademiji su bili nazočni i brojni članovi, poštovatelji Društva, te mnoge istaknute osobe iz političkog, društvenog i kulturnog života BiH, koji su dvoranu sarajevskog Narodnog pozorišta ispunili do posljednjeg mjesta.

Akademija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i HNS-a, izvijestili su na hkdnapredak.com.

Također, Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom Kultura i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902.-2022.) počeo je u četvrtak 22. rujna u Sarajevu u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Društva, a trajat će do subote 24. rujna.

J.M., KT