Sarajevo

Svečano euharistijsko slavlje na Božić u sarajevskoj katedrali


Na svetkovinu Rođenja Gospodinova – Božić, 25. prosinca u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić predvodio je svečano euharistijsko slavlje.

U zajedništvu s kard. Puljićem bili su apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i generalni vikar mons. Slađan Ćosić te još 10 svećenika. Na svetoj misi sudjelovao je veći broj redovnica raznih družbi sa svojim provincijalnim i kućnim poglavaricama te drugi vjernici.

Nakon što je fra Nikica Vujica na bosanskom napjevu navijestio evanđeoski odlomak, kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed obraćajući se okupljenim vjernicima u katedrali i mnogima koji su pratili izravni prijenos putem Radio-televiziji Bosne i Hercegovine. Zahvalio je medijima što su omogućili da misa iz katedrale bude prisutna u brojnim obiteljima te da ga putem radiovalova mogu pratiti oni koji putuju.

 „Božić je. Dovoljno je našem svijetu reći: Božić je i čovjek odmah osjeća da je to nešto što izaziva radost, nešto lijepo“, kazao je kardinal te pojasnio u čemu je izvor te radosti. „Grijeh je ušao u čovječanstvo i unio nered. Čovjek se izgubio jer je izgubio osnovni kontakt s Bogom. Ali, Bog ga nije odbacio nego obećao poslati Spasitelja. To je u određenom vremenu i učinio kad je pripravio sebi gnijezdo pod Marijinim srcem. Najprije je pripravio Mariju kao majku da bude dostojna kolijevka utjelovljenja. Kad je Marija pristala, Duh Sveti je pod njezinim srcem stvorio tijelo za drugu božansku osobu. Mi to jednostavno kažemo: Riječ tijelom postala (...) Bog je ponudio čovjeku svoju ljubav... Mi bi onako ljudski rekli da je Bog zagrlio čovjeka“, kazao je nadbiskup dodajući kako je Bog uzeo ono ljudsko da bi zagrlio čovjeka svojom božanskom ljubavlju.

„Dok mi slavimo ovo otajstvo, pokušajmo imati onu Marijinu i Josipovu vjeru i vjeru pastira da u jednostavnosti srca prepoznamo Božju blizinu, da poput Marije prebiremo u svom srcu ono što je Bog učinio za nas, za mene“, kazao je kard. Vinko potičući vjernike da ne doživljavaju Boga kao nekoga tko je dalek, iza nebesa. „Bog je tako blizu, ali mi nismo blizu sebi. Današnji se čovjek izgubio u raznim sredstvima koji mu trebaju služiti, a postali su gospodari. Izgubio se. Sad mu treba ponovno vratiti to dostojanstvo po kojem je stvoren kao slobodno biće, a ne kao rob“, rekao je između ostalog vrhbosanski nadbiskup te svima poželio da im Božić donese utjehu, snagu i radost vjere. Također je poručio svim ljudima dobre volje s kojima žive da ne boje slavlja Božića jer to samo doprinosi stvaranju plemenitijeg društva. „Neka istinski Božić ispuni naša srca, naše obitelji i cijelo naše društvo“, poželio je na kraju propovijedi kardinal.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon svete mise, kako javlja KTA, vrhbosanski nadbiskup ugostio je u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog sve čestitare koji su poželjeli i osobno stisnuti mu ruku i porazgovarati s njim.

KT