Svečano proslavljena Mala Gospa u župi Stolac


U župi Sv. Ilije Proroka u Stocu svečano je u nedjelju, 8. rujna, proslavljena Mala Gospa koja je supatron patron te vjerničke zajednice.

Foto: Studio Raguž - Stolac.

Foto: Studio Raguž - Stolac.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka Markovića, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna.

Na početku don Rajko je pozdravio nazočne, posebice školsku mladež i studente s njihovim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu popunili. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Nikolu, te naglasio kako je on pastoralno djelovao u župi Stolac od 2000. do 2002. i ostavio vrlo lijep svećenički pečat, pa ga se Stočani uvijek rado sjećaju.

Don Nikola je u propovijedi puku predstavio Gospu kroz šest njezinih najpoznatijih molitava, te vrlo vješto povezao patron župe sv. Iliju Proroka i supatron Malu Gospu kroz Ilijin Karmel i Gospinu crkvu Stella Maris sagrađenu na Karmelu Ilijinu brdu.

Pod sv. misom pjevao je Veliki stolački zbor Mladi, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao popriličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu.

Na kraju euharistije, a na početku Školske i Vjeronaučne godine svećenici su zazvali Duha Svetoga da čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima.

Poslije mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

Za ovu svečanost vjernici su se pripremali trodnevnicom. Kroz tri dana: četvrtak, petak i subota bila je prigoda za sv. ispovijed. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko.

Pod misama pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Angelus i Vidoštačka kraljica.

Na uočnicu Male Gospe poslije sv. mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom vjernici su zapjevali Lurdsku pjesmu. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme Zdravo Djevo i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

KT