Kreševo

Sveta misa „za pastire“ na Bitovnji


Prema dugoj tradiciji, prve nedjelje u srpnju slavljena je sveta misa "za pastire" na visoravni planine Bitovnje ponad Kreševa.

Unatoč lošem vremenu na lokalitetu Martinova groba okupilo se dosta vjernika iz Kreševa, doline Neretvice te drugih mjesta središnje Bosne. Misno slavlje, uz koncelebraciju kreševskoga župnika i gvardijana fra Darka Drlje, predslavio je tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić.

Kako piše bosnasrebrena.ba, on je na temelju svetopisamskih čitanja ohrabrio nazočne da žive autentičan život vjernika, poručivši im da u svakodnevnim poteškoćama, životnim pitanjima i križevima nikada ne zaborave kako odgovore i rješenja za život, poput „nadstojnika Jaira“, uvijek trebaju tražiti kod Isusa.

Nakon svete mise nazočni su nastavili druženje uz okrjepu na čistom planinskom zraku visoravni koja se uzdiže 1 622 metra iznad mora.

Inače, s prostora Martinova groba (trgovca kojega su ubili Turci) puca pogled na sve strane svijeta, a ovo je svojevrsna poveznica između Hercegovine i Bosne. Tu su fratri kreševskoga samostana još od starina slavili svetu misu uz Petrovo za sve one pastire koji bi sa svojim stadima izišli u Bitovnju.

Tradicija je nastavljena do danas iako već odavno nema ni stada ni pastira na vrletima ove planine koja se „prema istoku nastavlja na Ivan-planinu, a prema sjeverozapadu i zapadu na Pogorelicu i Zec-planinu, a prema jugu spušta u brdoviti teren Hercegovine“.

KT