Travnik

Tečaj priprave za brak u Travničkom dekanatu 2019.


Peti ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je 23. ožujka u Travničkom dekanatu.

Tečaj je realiziran u suradnji s travničkim dekanom preč. Markom Mikićem, a održan je u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, gdje su nazočili 41 zaručnik/ica iz različitih župa.

Na početku programa nazočnima se obratio dekan Mikić uputivši prigodnu poruku te je zajedničkom molitvom blagoslovio radni dan.

I ovoga puta redavači su bili vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj, a obrađene su teme: Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid); Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid); Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid) i Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid).

Tečaj priprave za brak, prvi put, posjetio je i svojim prigodnim obraćanjem obogatio nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić. U završnom izlaganju je iz svog osebujnog pastoralnog iskustva uputio zaručnicima riječi poticaja i ohrabrenja kako u pripravi za brak tako i u budućem bračnom zajedništvu. U kratkom, ali sažetom obraćanju zaručnicima kardinal je istaknuo nekoliko ključnih elemenata kršćanskog braka, osvrnuo se i na temu odgovornog roditeljstva, te važnosti i nužnosti duhovnog hoda koji započinje zajedničkom i osobnom molitvom za partnera. Pored obraćanja sudionicima, obratio se i predavačima, zahvalio im na njihovu trudu i pastoralnom djelovanju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, dijeleći radost zbog razvoja programa tečaja priprave za brak.

Sljedeći tečaj priprave za sakramentalni brak bit će upriličen u Šamačkom dekanat, u subotu, 30. ožujka u župi Uznesenja BDM u Tolisi s početkom u 9:30 sati.

KT