U Prozoru obilježena 27. obljetnica HVO-a


U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga Prozor-Rama 8. travnja je u Prozoru obilježena 27. obljetnica utemeljenja HVO-a.

Foto: www.rama-prozor.info

Foto: www.rama-prozor.info

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred spomen obilježja ramskim braniteljima u Prozoru, okupljeni su se prisjetili svojih muževa, očeva, braće, suboraca i prijatelja koji su u tim ratnim godinama učinili ono najsvetije – život, javlja www.rama-prozor.info.

Dana 8. travnja 1992. godine Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je utemeljila Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kao oružanu snagu te najveće izvršno i upravno tijelo HZ HB-a koje će se suprotstaviti velikosrpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i braniti opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

Godine koje su uslijedile pokazat će kako je utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane bila odluka od presudne političke važnosti za uspostavljanje vojne i političke ravnoteže u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, što joj daje poseban značaj u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

KT