Petrićevac

Udovi smo istog tijela Kristovog

Središnje euharistijsko slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“


U samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u naselju Petrićevac u Banjoj Luci na Treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka slavljeno je središnje euharistijsko slavlje akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.

Foto: samostan Petrićevac

Foto: samostan Petrićevac

Misu je predslavio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, a pod njom je propovijedao predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup Bože Radoš. Koncelebrirali su: predsjednik Caritasa Europa i Caritasa Austrije mons. Michale Landau, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić, župnik i gvardijan fra Domagoj Šimić i drugi svećenici.

Svi su pozvani

Na početku euharistijskog slavlja nazočnima se prvo obratio domaćin fra Domagoj Šimić koji je izrekao dobrodošlicu i pozdravio nazočne.

Nakon toga banjolučki biskup Komarica obratio se uz riječi pozdrava i zahvale. "Kao Kristovim vjernicima bi nam svima trebalo biti dobro poznato da smo svi pozvani, ne samo u ovom milosnom korizmenom vremenu, nego i tijekom cijele godine na usrdnu molitvu, na djela milosrđa i solidarnosti prema potrebitima, osobito u našoj životnoj sredini. Prevažne su za nas i moraju biti prevažne Isusove riječi: 'Ustrajno molite, uvijek treba moliti' i one druge koje glase: 'Što god učiniste jednom od moje najmanje tj. najpotrebnije braće meni učiniste!'", istaknuo je predvoditelj misnog slavlja.

Korizma uz proljeće

Na početku prigodne homilije predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup Bože Radoš podsjetio je kako se katolici nalaze negdje na sredini korizme te da je dobro da se prisjete poruke s njezina početka, da znaju što korizma poručuje, što ona znači. "Korizma je vrijeme srca. Mnogi će tako kazati. To je tiho intimno vrijeme, pomalo melankolično. Kao da želi čovjeka raznježiti, rasplakati, dirnuti ga u dušu, razderati mu srce - da zagrije ono što je u njemu ledeno, da suza poteče od onoga leda koji je unutra - da osvježi, da razbije i očisti ono što nije dobro u ljudskome srcu (...) Korizma je vrijeme čišćenja. Korizma nam uvijek nekako dolazi s početkom proljeća. Kada nas proljeće i toplina mame da iziđemo iz kuće, da odrežemo suvišne grane u našim voćnjacima, da počistimo svoja polja, da spalimo korov i izbacimo prljavštinu, da sve pripremimo za novi početak, novo pupanje, cvjetanje, radost i raskoš boja, mirisa i života", kazao je mons. Radoš i dodao kako je to potrebno da čovjek uredi nutrinu kako bi bio sposoban primiti novi život te da je korizma poziv da se sve ono što nije dobro izbaci iz života.

Riječi ljubavi i slobode

U nastavku propovijedi govorio je o 10 Božjih zapovijedi koje je Bog dao na Sinaju. "One su tople jer izlaze iz Božjih usta. One su poput vatre koja se utiskuje u stijenu i stvara. Utiskuje u riječ Bog, u ono što je neprolazno, ono što je vječno. Uklesane su u stijenu. (...) One su upisane u stijenu ne samo da ih gledamo, nego da ih mi prepišemo tamo gdje je njima pravi dom, njihovo mjesto, a to je ljudsko srce, naše srce. Želimo ih zapisati kao riječi koje dolaze od onoga koji nas istinski ljubi. Tako ih upisati da stalno griju našu nutrinu", istaknuo je varaždinski biskup dodajući kako su te riječi zakona - riječi ljubavi i slobode.

Tumačeći riječi zakona, pojasnio je kako mu je, dok je promišljao o tekstu, misao zastala na prvoj riječi "poštuj" te je potaknuo vjernike da o zapovijedima razmišljaju tako da ispred svake stave tu riječ jer će tako osjetiti bogatstvo riječi koje izlaze iz Božjih usta. "On ne kaže samo 'ne ubij', nego poštuj život, prema njemu nemoj biti indiferentan. Poštuj život i bori se za život. Bori se za život koji je začet u utrobi žene, u utrobi čovjeka - neka vidi svjetlo dana. Bori se za život starca i starice. Bori se za život bolesnika. Bori se za život izbjeglice. Bori se za život onih koji su najbliže propasti, najbliže smrti", naglasio je, među ostalim propovjednik.

Još vidljive rane

U drugom dijelu homilije mons. Bože Radoš govorio je o Tjednu solidarnosti. "Draga braćo i sestre, posebno draga braćo  i sestre ovdje u  Bosni i Hercegovini, s poštovanjem se danas približavamo vašim ranama koje su još tako vidljive. Vidljive su i po broju vjernika, posebno u ovoj dragoj Banjolučkoj biskupiji, ali vjerujemo da vaša iskušenja koja strpljivo s ljubavlju i vjerom podnosite, pridonose i našemu rastu i našemu sazrijevanju. One su tu i za nas, za cijelu Crkvu, one su nama dragocjene (...) Iznova nam otkrivaju tajnu otajstva Isusovog križa, snagu u nemoći, veličinu u malenosti u kojoj se Bog jedino može proslaviti. Danas želimo posvjedočiti svoju blizinu, zajedništvo, solidarnost i ljubav. Udovi smo istog tijela Kristovog", rekao je dodavši kako žele s Crkvom u BiH biti solidarni, pokazati simbolično, a i stvarno blizinu. "Danas će Crkva u Hrvatskoj prikupljati i darove za vas, darove koji su tek kap u moru. Ali to je kap krvi, to je jedna doza krvi koja će podržavati ono što je najslabije, ono što je najpotrebnije u našoj Crkvi, u našemu društvu", naglasio je i propovijed zaključio mišlju kako je Hrvatski Caritas zahvalan braći u BiH koji im omogućuju da budu dio lanca dobrote.

Od 2007.

Svečano misno slavlje pjevanjem je uveličao Mješoviti župni zbor s dirigenticom s. Benitom Antolović i Ivanom Lukendom za orguljama.

Podsjećamo kako je akcija Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH inicijativa započeta 2007. Njezin cilj je duhovno povezivanje te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u Bosni i Hercegovini: Caritasu BiH, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasima biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan te Caritasu Banjolučke biskupije.

T.M.I.,KT