Studenci

Ukop zemnih ostataka don Nike Luburića


U župi Srca Isusova u Studencima kod Ljubuškog 26. rujna slavljena je misa zadušnica za pok. don Niku Luburića te su njegovi zemni ostatci ukopani u svećeničku grobnicu u crkvenom dvorištu.

Uz koncelebraciju 70-ak svećenika i suslavlje biskupa mostarsko-duvanjskog mons. Petra Palića, misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Najprije je, prema tamošnjem običaju, župnik na Gradini don Đure Bender pročitao životopis pok. don Nike koji je rođen 1951. u Studencima te tijekom svoga svećeničkoga vijeka, uz ostalo, ostavio dubok trag na području crkvene glazbe.

Homiliju je izrekao biskup Palić i na početku iste podsjetio nazočne na smrt poznatog baroknog skladatelja Georga Friedricha Hädela koji je umro osam dana nakon što je dirigirao svoje najpoznatije djelo oratorij Mesija. Kazao je i kako mu je na grobu postavljen kip s rukopisom na kojemu piše "Ja znadem dobro, moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati“ (Job 19,25). U nastavku je pojasnio kako mu nije bila namjera uspoređivati poznatog glazbenika i don Niku, ali i da svakako postoje neke sličnosti. "Ovo iskustvo potpune napuštenosti i napuštenosti od Boga ne dijele samo Job i Händel. Nažalost, svjedoci smo kako još uvijek nema kraja lošim vijestima i lošim sudbinama. Međutim, jedno je gotovo nevjerojatno: Jobova pritužba dovodi do sljedećeg: 'Ja znam da moj Izbavitelj živi!' Slomljeni Job prkosno drži do sigurnosti: 'A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ja ću kao svojega gledati' ( Job 19,26-27). Job je očito bio nadahnut Božjim Duhom Svetim. Imao je viđenje koje seže nakon smrti, što se rijetko događalo u Starom zavjetu. Bio je to proročki pogled na onoga, koji je na Uskrs trebao prvi napustiti carstvo mrtvih s otkupljenim, novim tijelom: Isusa Krista. Za Joba je to još uvijek bila čežnja, slutnja, nada - ali istodobno duboko znanje: 'Znam da moj Izbavitelj živi, ​​čak i ako ga još ne poznajem!'", rekao je biskup Palić i dodao kako se mnogo kasnije, nakon Joba, don Niko našao u situaciji patnje, neizvjesnosti.

U nastavku propovijedi mons. Petar Palić primijetio je kako je Gospodar odlučio da prvi sprovod njega kao biskupa Mostarsko-duvanjske biskupije bude upravo prvom svećeniku te biskupije kojega je upoznao još na studiju u Zagrebu. "Don Niko je bio Isusov svećenik. Mnogo je puta kao svećenik sudjelovao na posljednjim oproštajima znanih i neznanih. I vjerujemo da je sačuvao vjeru u uskrsnuće, koju je i drugima naviještao. Kolikogod nas kršćane hrabri utjeha vjere, strah pred smrću, ipak, pronalazi svoje mjesto i u našem životu", rekao je biskup podsjećajući je Božji Duh Tješitelj, koji tješi. "I zato jer je naš Spasitelj Isus Krist živ, smijemo i mi vjerovati da ćemo jednom biti provedeni kroz iskustvo smrti do vječnog gledanja Boga", istaknuo je.

Na kraju se od pokojnika oprostio župnik don Ivan Štironja zahvalivši svima koji su sudjelovali u misi za dušu svećenika Nike. Uz ostalo spomenuo je kako je jednom zgodom, gostujući sa svojim zborom u Studencima, don Niko na njemu svojstven način uz osmjeh, kazao kako želi da mu jedan od pjevača na sprovodu zapjeva riječi psalma "Milosrdan je i motiv Gospodin", ali glasno i točno. U tom duhu istaknuo je kako je pokojni profesor bio "spor na srdžbu" zbog čega su ga na poseban način voljeli bogoslovi kojima je dugi niz godina predavao crkvenu glazbu i poučavao pjevanje.

Prvi dio obreda ukopa u crkvi obavio je biskup Petar, a drugi dio uz grobno mjesto župnik don Ivan.

Na misi su, pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića, pjevali združeni zborovi iz Studenaca i mostarske katedrale.

KT