Bosanska Posavina

Ukop zemnih ostataka vlč. Jakova Pavlovića


U subotu, 21. studenog slavljena je misa zadušnica za pok. vlč. Jakova Pavlovića te su njegovi zemni ostatci ukopani u groblju Ljeskovac u Donjoj Skakavi - župa Snježne Gospe Poljaci kod Brčkog.

Uz koncelebraciju 20-ak svećenika među kojima su bili dekan Brčanskog dekanata preč. Damir Ivanović i gvardijan samostana u Dubravama fra Niko Josić, misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Homiliju je izrekao nadbiskup koadjutor Vukšić i na početku iste kazao je kako kršćanski vjernici vjeruju u život vječni i uskrsnuće tijela. "To jest, vjerujemo i nadamo se da duša pokojnoga Jakova svoj život, koji je započeo u zemaljskoj obitelji koja ga je rodila u ovomu mjestu, odsada nastavlja na drukčiji način, u nebeskoj obitelji svih svetaca i miljenika Božjih, gdje će čekati uskrsnuće njegova tijela do Kristova ponovnoga dolaska. U toj svojoj vjeri i nadi ovim euharistijskim slavljem i sprovodnim molitvama preporučamo Božjemu milosrđu pokojnoga svećenika Jakova", kazao je propovjednik i u nastavku govorio o tome kako svaki kršćanin u svoj vjernički život na ovoj zemlji kreće primanjem sakramenta krštenja čije slavlje započinje i odvija se u znaku Isusova križa.

"Križ je tako znak za kojim se cijeloga života kreće svaki Isusov vjernik. Križ mu je nadahnuće. On mu je utjeha i ohrabrenje u kušnjama. Kršćanin je tim znakom obilježen već na početku i zauvijek. A kao znak Isusove ljubavi i vjernosti, na kojemu je Krist pobijedio svaku mržnju i smrt, križ naznačuje i svrhu kršćanskoga putovanja kroz ovaj svijet. I kao što je križ, taj znak Krista Spasitelja, postavljen na početku i prati kršćanina tijekom svih njegovih dana, on je također i na završetku ovozemaljskoga života svakoga vjernika", objasnio je i podsjetio kako se križ nosi na čelu sprovodne povorke i postavlja iznad svakog groba.

"Stojeći uspravno i raširenih ruku oblikujemo križ. Tako činimo i u ovoj svetoj misi. Tako, svaki put kad slavi euharistiju, čini Isusov svećenik. Jednako je kao svećenik radio i pokojni Jakov. Svaki put kad je zahvaljivao dragomu Bogu za njegovu dobrotu, molio Božji blagoslov i zazivao milosrđe na hodočasnički Božji narod i svakoga čovjeka", zaključio je mons. Tomo koji je vodio i obred ukopa.

Pokojnik je ukopan uz vojne počasti te su sudjelovali i pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Nazočili su i vojni imam te pravoslavni svećenik koji radi pri vojsci.

Predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura umjesto generalnog vikara mons. Slađana Ćosića pročitao životopis pok. vlč. Jakova koji je rođen 1962. u Donjoj Skakavi kod Brčkog. "Svjestan prolaznosti ovoga svijeta i nestalnosti ljudskog života na zemlji, vlč. Jakov je u svojoj oporuci ponajprije zahvalio 'Bogu za dar života i svećeničkog poziva' kojega je on zauzvrat 'posvetio do kraja Katoličkoj Crkvi i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.' Nadbiskupija, stoga, želi iskreno zahvaliti svom svećeniku, vlč. Jakovu, za njegov višegodišnji pastoralni i dušobrižnički rad u svim službama koje je obnašao. Zahvali se pridružuju njegova subraća svećenici koja će u slavlju sv. Mise moliti za mu Gospodin bude nagrada za sve dobro što ga je kao svećenik učinio", dio je životopisa kojeg je pročitao vlč. Kustura.

Podsjećamo vlč. Jakov sin je Jure i Ivke rođ. Antunović. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u sjemeništu Zmajević u Zadru i završenog filozofsko-teološkog studija u Sarajevu za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1988. Prva služba mu je bila služba župnog vikara u Novom Travniku, nakon koje je pred rat postao župnikom u Goraždu. Župnik je još bio u: Krepšiću, Bijeljini i Ilijašu te je jedno vrijeme vršio i službu dekana Sutješkog dekanata. Od 2005. pa do iznenadne smrti nakon kraće bolesti bio je vojni dušobrižnik u Kiseljaku te pastoralni suradnik u župi Gromiljak.

T.M.I., D. K.,KT