Župa Sv. Marka Evanđelista Plehan

Ukopan hrvatski povratnik Marko Mišić


Hrvatski povratnik u rodne Brezike kod Dervente, Marko Mišić, koji je 14. studenoga, nakon što je brutalno pretučen, preminuo u 68. godini u bolnici u Slavonskom Brodu, pokopan je 18. studenoga na mjesnom groblju.

Foto: O. Cerović

Foto: O. Cerović

Misu zadušnicu ispred grobljanske kapele, u zajedništvu s kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladenom Kalfićem, te svećenicima na službi u okolnim župama fra Mirkom Filipovićem, fra Franjom Daliborom Stjepanovićem i vlč. Markom Sliškovićem predvodio je župnik i gvardijan na Plehanu fra Anto Tomas.

U prigodnoj homiliji fra Anto je obitelj i prijatelje pokojnika utješio poručivši kako trebaju biti zahvalni Gospodinu što u miru mogu pokopati pokojnoga Marka, naglasivši kako to mnogi u zadnjem Domovinskom ratu nisu mogli.

Zapitavši se što trebamo učiniti da živimo u miru na ovoj zemlji te baštinimo život vječni, fra Anto je pojasnio kako je odgovor u Svetom Pismu u razgovoru Isusa sa zakonoznancem u prispodobi o Milosrdnom Samaritancu, gdje mu Isus na isti njegov upit i zaključak  da je najveća zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!“,  odgovara  - „Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš."

Pojasnivši kako je naš bližnji onaj koji je u potrebi ukazao je na opasnost ravnodušnosti onih koji su dužni brinuti se za svoj narod te zahvalio svim katoličkim zajednicama koji su molitvom pratili liječenje pokojnoga Marka. 

Zavapio je Gospodinu da im pomogne da budu više odgovorni jedni za druge, da ne budu neosjetljivi, nego hrabro odgovore na potrebe drugih, da u tom procesu povratka taj ranjeni prostor Bosanske Posavine učine ponosnim, te tu ljepotu namrli iz svojim obitelji  kao najveći dar od Boga  predaju drugima iza sebe.

„Svi mi nosimo mnoge ožiljke iz prošlosti, a lijek je samo Bog. Zato se u okviru svoje vjerske zajednice utječimo Gospodinu i pokažimo snagu i vrijednosti svojih časnih obitelji“, zaključio je fra Anto.

Ocrtavajući život i djelo pokojnika kazao je: „Marko je rođen l 2. srpnja 1955. u Brezicima od oca Joze i majke Kate, rođ. Zubak. Kršćanski brak sklopio je u plehanskoj crkvi 22. svibnja 1977. s Lucijom Andrijanić s kojom je imao troje djece: Renatu, Juricu i Katarinu i petero unučadi. Cijeli je svoj radni vijek kao vrsni majstor proveo radeći u inozemstvu. Bio je željan brežuljaka svoje Bosanske Posavine, svoga zavičaja, svoje obitelji. Među prvima vratio se 2008. u svoj rodni zavičaj u svoju obitelj. U onoj ljubavi, koju je nosio cijeloga života, obnavljao je i svoj dom. Volio ga je kao svetinju. Bio je vrijedna, pošten i pobožan čovjek.

Neka ovaj pokop bude znak uskrsnuća svima nama, znak da ne zaobiđemo nikoga tko je unesrećen u potrebi, nego budimo Milosrdni Samarijanci“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Zahvalio je svojim župljanima kao i vjernicima pravoslavne i islamske vjeroispovijesti iz okolnih mjesta  te predstavnicima društveno političkih vlasti koji su došli na pokop i koji su pomagali obitelji pokojnoga Marka te za sve što su učinili da taj prostor bude prostor mira i dobra.

On je poslije mise predvodio i sprovodne obrede.

Sažalnicu u povodu smrti pokojnoga Marka ranije je uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić koji je, između ostaloga, tom prigodom istaknuo je da su „ovaj nemili događaj, kao i sve češći napadi na povratnike te sve učestalije nasilje, o kojemu gotovo svakodnevno čitamo i slušamo u sredstvima društvenih komunikacija, snažan poziv i opomena odgovornim u društvu i institucijama, da poduzmu neophodne mjere kako bi se osigurao pravedan mir, poštivanje privatnog vlasništva svakog pojedinca u svakom dijelu Bosne i Hercegovine te uvjeti u kojima će se svatko osjećati sigurno u svome domu“.     

        

Pokojni Marko brutalno je pretučen 12. listopada dok je pokušavao spriječiti kradljivce drva iz svoje šume. Pronašali su ga susjedi Omer Mujkanović i Ivan Čičak u kanalu s teškim povredama mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici u Slavonskom Brodu bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost bezuspješno. Dvojica su počinitelja, od kojih je jedan maloljetnik, osumnjičeni za ovo krivično djelo. U pritvoru su i bit će zakonski sankcionirani.      

B. Lukačević, J.Vr.,KT