Široki Brijeg

Uočnica 78. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca


U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, 6. veljače, nastavljen je molitveni program "Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca".

Nakon sv. krunice započela je sv. misa u večernjim satima koju je predslavio fra Velimir Bagavac, župnik u Čerinu. Koncelebrirao je vicepostulator fra Miljenko Stojić te nekoliko svećenika iz samostana.

Fra Velimir je u svojoj propovijedi naglasio "da ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, kao i da ne smijemo mrziti zbog zla i nepravde koji su nam učinjeni, nego da trebamo opraštati i ljubiti".

"Pred kraj ovoga dana, u predvečerje 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca, ovdje u crkvi na Širokom Brijegu okupilo nas je mučeništvo i svjedočanstvo naših pobijenih fratara. Cijeli ovaj mjesec veljača obilježen je našim mučenicima; od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca pa sve do ovih naših Širokobriških mučenika. Isto tako treba spomenuti i istaknuti kako je u različitim ratovima i poslije njih stradalo puno i našega puka, koji je na najokrutniji način mučen i ubijan, a mnogima se nažalost i danas ne pronalazi grob. To je za obitelj i rodbinu nešto najteže, jer ne znaju gdje bi im upalili svijeće i stavili cvijeće. Mi smo se večeras okupili ovdje u ovoj crkvi na Širokom Brijegu kako bismo oteli zaboravu njihovu žrtvu i njihovo stradanje te se za sve njih pomolili", kazao je i dodao da bi se vjernici trebali bismo razlikovati od počinitelja zločina koja su se dogodila u svim ratovima i nakon njih, javlja pobijeni.info.

"Takvim ljudima se nažalost razum isključio, a vjere nisu imali pa su nešto takvo strašno mogli i učiniti; osuditi i ubiti bez ikakvoga suda i pravednog postupka ili montirati sudski postupak. Mnogi takvi počinitelji nisu ni sami dobro završili, a neki su i sami sebi život oduzeli. Ne može se činiti zlo i nadati se dobru. Nije mi poznato da se netko od njih pokajao i obratio, možda je bilo i takvih, oni su bili manjina. Naša nas vjera i sam Isus uči kako mi vjernici ne smijemo činiti drugome zlo, ne smijemo mrziti, već naprotiv opraštati i neprijatelje ljubiti. Znamo kako to nije uvijek lako, kako je teško oprostiti i onomu tko te mrzi ljubavlju uzvraćati. Zato treba vremena i vjere, da čovjek napravi i taj korak, da oprašta i ljubi. Iz osobnoga iskustva znamo kako to uvijek nije lako", kazao je propovjednik.

Inače, iz župe Čerin ubijena su četiri hercegovačka franjevca: fra Bono Andačić, fra Paško Martinac, fra Rafo Prusina i fra Dobroslav Šimović. Također, ubijen je i dominikanac fr. Branimir Korać. U Drugom svjetskom ratu i poraću iz župe Čerin ubijeno je 478 osoba. Ostalo je iza njih 152 udovice, pet udovaca i čak 430 siročadi.

Liturgiju je animirao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz filijalne crkve u Knešpolju, pod ravnanjem Marka Salavarde.

Pri završetku mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj Stopama pobijenih na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prvo mjesto dobila je Irena Granić za literarni rad Jedan od njih. S. Doroteja Krešić dobila je drugu nagradu za pjesmu Za te život darujem. Treća nagrada otišla je u ruke Marine Alerić Bebić za rad Fratre naše pobili su.

Ž.I., KT