Svilaj

Uočnica proslave patrona i 150 godina župe


Misno slavlje na uočnicu spomendana Imena Marijina u istoimenoj župi u Svilaju u Bosanskoj Posavini predvodio je, 11. rujna, domaći sin fra Šimo Grgić, župnik u Trostbergu.

Na početku mise fra Šimo se prisjetio svoje Mlade mise koju je u toj župi slavio prije 20 godina.

Govoreći u homiliji o značenju imena, podsjetio je kako se po njemu ljudi prepoznaju. „Gospodin je ime svakoga od nas upisao, urezao u svoje dlanove što govori da mu je svatko od nas važan“, naglasio je propovjednik te zamolio svoje Svilajce da svoj životni stav uvijek nastoje uskladiti s voljom Božjom.

Poslije mise slijedio je molitveni glazbeni program.

Fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu predmolio je neke od najljepših molitava svetaca i crkvenih naučitelja: Sv. Bernarda, Sv. Efrema Sirca, Sv. Ivana Damašćanskog, Sv. Sofronija Jeruzalemskog, Sv. Ćirila Aleksandrijskog, Sv. Grgura iz Nise, Sv. Franje Asiškog, Sv. Antuna Padovanskog, Sv. Franje Saleškog,  Sv. Tome Akvinskog i Sv. Terezije Avilske.

Tijekom mise, a i u programu poslije, pjevao je župni zbor predvođen s. Anjom Alberti. Zajedno sa župljanima, koji su više od sat vremena pažljivo i pobožno sudjelovali, zahvalili su na kraju Gospi pjesmom Zdravo, Kraljice Mira.

Vidljivo radostan zbog velikog broja župljana koji su se kroz tri dana duhovno i kulturno pripremali za proslavu 150. obljetnice svoje župe, posvete crkve i patrona župe župnik fra Mladen Jozić zahvalio im je što su ustrajali i utkali sebe u organizaciju proslave. „Kako da Bog ne čuje naše pjesme i kako da se Majka ne raduje sa svoje djece?! Radosni smo i slavimo ovih dana ono što su sve generacije kroz proteklih 150 godina pripremale da mi budemo nositelji ovoga povijesnog događaja“, ustvrdio je na kraju fra Mladen.                           

KT/ B. Lukačević