Sarajevo

Uočnica Svijećnice u sarajevskoj katedrali


Uvečer uoči blagdana Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, 1. veljače, u sarajevskoj prvostolnici upriličeno je klanjanje, a potom i sv. misa koju je predvodio dominikanac na službi u zeničkom Klopču fr. Mato Bošnjak.

Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u 17:00 h animirale su sestre milosrdnice Provincije Majke Divne. Molitvu Prve večernje Prikazanja Gospodinova predmolili su bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene predvođeni odgojiteljem fra Danijelom Nikolićem.

Nakon klanjanja uslijedila je svečana pjevana prva Večernja sutrašnjeg blagdana. Liturgijsko pjevanje animirali su franjevački bogoslovi uz orguljsku pratnju meštra fra Emanuela Josića te asistirali kod oltara.

Uz veliki broj Bogu posvećenih osoba i vjernika, nazočio je i vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić.

Uvodeći u misno slavlje fr. Mato Bošnjak kazao je kako redovnice i redovnici, svjesno i nesvjesno, svjedoče, pozivaju i propovijedaju ono što žive. „Osjećamo se svi pozvani. Ugodan je osjećaj biti uzvanik s pozivnicom. Sjetimo se svoje pozivnice. Zahvalimo kućedomaćinu što nas je pozvao. I pitajmo se jesmo li radosno pozvali u kuću Očevu brojne beskućnike. Pokajmo se za one puteljke i tragove na njima, koje smo ostavili, te su za nekoga bili stranputica. Da odaberemo pravi put mnogovrsno nas pomaže 'mnogovrsni oblak svjedoka'. Jako je važno znati da nismo sami, naročito kod donošenja važnih odluka. I ovi svjedoci su od nekoga poslani. Poslani su da nas nagovore i ohrabre krenuti putom koji su oni prošli“, posvijestio je propovjednik, istaknuvši kako je ispred njih išao Isus – "nije ih pozvao samo da idu s njim, pozvao ih je da najprije budu s njim", kazao je te podsjetio kako se kod redovnika kaže: Iz obilja kontemplacije proizlazi propovijedanje, kontemplacija se živi u zajednici, kući i samostanu.

Nastavljajući, fr. Mato pojasnio je kako je danas čest slučaj da se svježeobraćenici odlučuju za propovijedanje i pri tomu preskaču ovaj važni dio: boravak kod Gospodina, koji mora prethoditi propovijedanju.

„Boravak kod Gospodina i propovijedanje temeljne su odrednice onog na što nas Gospodin zove. Onda dođe na red i ono središnje pitanje: kad sam se uvjerio da sam stvarno pozvan, zašto je baš mene pozvao?! Mladi rado pjevaju pjesmu svetog pape Ivana Pavla II. O, Bože, zašto si ti pozvao mene? Odgovor, tako jasan i jednostavan daje Evanđelist Marko: Uziđe na goru i pozva koje sam htjede (Mk 10,1-4)“, potaknuo je propovjednik te na kraju podsjetio na riječi Paula Chaucharda: "Pokušaj razumjeti, pokušaj upoznati i u svakom slučaju ljubiti. Otvori oči ljepoti svijeta i svoju dušu tajni i kad shvatiš, objasni to svojoj braći." 

Euharistijsko slavlja animirao je fra Emanuel Josić uz sudjelovanje franjevačkog bogoslovskog zbora Fra Nenad Dujić.

Spomenimo da će sutra, 2. veljače, na sam blagdan Svijećnice, pontifikalnu svetu misu predvoditi kard. Puljić u 10:30 h. 

J.Vr.,KT